cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.73°

Dos de cada tres empleats domèstics són immigrants, la majoria llatinoamericans

El perfil predominant és el d'una dona, d'origen equatorià i que cobra 600 E al mes

61460
Les dones d'origen equatorià són les que predominen en aquesta ocupació laboral a les Illes Balears.

Dos de cada tres assistents domèstics que cotitzen a la Seguretat Social a Balears són immigrants extracomunitaris. La gran majoria són dones i la nacionalitat d'origen predominant és l'equatoriana. De mitjana, cobren uns 600 euros al mes. L'evolució de la població balear, els canvis en el seu comportament social i l'entrada en vigor de la nova Llei de dependència fan preveure un augment de l'ocupació en el sector.

Segons el darrer informe de la Seguretat Social, amb dades de 31 de gener, Balears té 9.462 empleats de la llar, gairebé tots dones. Del total, 6.625 són estrangeres, la gran majoria (5.452) extracomunitàries. Una de cada tres assistentes estrangeres és equatoriana (1.814), però també predominen les colombianes (890) i bolivianes (429). La forta presència de súbdits de Bulgària (618) i de Romania (301), dos països que acaben d'entrar a la UE, explica el pes dels comunitaris en el sector.

La presència dels estrangers en l'assistència domèstica no és un fenomen nou, però s'ha intensificat de manera important en els darrers temps, sobretot per la forta arribada d'immigrants. El procés de regularització impulsat pel Govern central entre 2004 i 2005 va fer aflorar en aquest sector un contingent de treballadors estrangers fins aquell moment ocult.

Ells són els únics -bàsicament les dones- disposats a acceptar una feina moltes vegades sense horaris i amb sous ridículs, de 600 euros al mes de mitjana, segons la secretària d'Acció Social i Immigració de la UGT, Marga Bárez. «Hi ha molta explotació», recalca la sindicalista, sobretot entre els interns.

Canvis socials
Canvis socials com l'accés de la dona al món laboral, l'allargament de l'esperança de vida o la creació de nuclis familiars reduïts expliquen que cada pic hi hagi més gent gran que viu sola durant més anys. Això ha implicat un canvi en l'ocupació dels empleats domèstics, que han deixat de ser els típics criats d'un temps per especialitzar-se cada vegada més en el sector de la neteja i el de l'assistència a persones dependents.

Des de fa un temps, els empleats de la llar figuren en el catàleg de llocs de treball de difícil cobertura a Balears i, segons Bárez, l'aprovació de la nova Llei de dependencia estatal suposarà un increment de l'ocupació en aquest ram perquè, entre altres mesures, s'hi preveuen ajuts que poden afavorir la contractació. «S'hauran de formar», adverteix la responsable d'Acció Social i Immigració d'UGT.

D'altra banda, segons un estudi presentat dijous passat pel sindicat que lidera Lorenzo Bravo, els nouvinguts són els que més accidents laborals pateixen, la majoria tenen contractes molt precaris i generalment no han rebut la preparació adequada per desenvolupar la feina que se'ls ha encomanada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.