Joan Lladó: «L'actitud prepotent, arrogant i ultra del PP limita molt la seva capacitat d'entesa»

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya a les Illes espera formalitzar la seva integració en el Bloc

TW
0

ANTONI OLIVER.Palma.
Joan Lladó (Manacor,1978), secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya a les Illes, espera que ERC aposti, definitivament, per la integració en el Bloc per Mallorca, fet que permetrà a aquest partit tenir representació a les institucions a les Illes per primera vegada. Lladó aclara que aquesta unió de forces progressistes hauria d'haver-se ampliat amb el PSIB, com a Eivissa. Fent l'anàlisi del que ha estat aquesta legislatura, destaca que s'ha caracteritzat pel «desacomplexament» de les polítiques del PP, que ha mostrat la cara més dura quant a malbaratar el territori i menysprear la cultura. Avui ERC ratifica en assemblea entrar al Bloc.

-Quin balanç faria d'aquesta legislatura que les forces d'esquerra defineixen com la més dura i depredadora del territori i la cultura?
-Ha estat dura i desacommplexada. Per exemple, no només ha estat el decret de bilingüisme i les recents declaracions del director general de política lingüística dient que l'homologació dels drets legals entre castellà i català és com «ser de la ETA». És l'actitud del PP que tenint més d'una dotzena de batles imputats per delictes contra l'ordenació del territori, encara diu que la corrupció és una cosa inherent a l'ésser humà. I mai el PP havia tengut el seu mitjà d'expressió, en aquest cas El Mundo, mentint d'una manera tan desacomplexada. Aquestes coses varen fer perdre la majoria absoluta a Aznar. I el PP no pot pactar amb ningú de l'arc parlamentari. L'actitud prepotent, arrogant i ultra que té el PP en aquests moment limita la seva capacitat d'entesa amb altres organitzacions.

-Creu que aquestes actituds són percebudes per la gent de forma clara?
-Pens que sí es perceben aquestes polítiques depredadores del territori, en contra de la cultura de les Illes Balears i el frau que ha suposat l'Estatut. Això explica molt bé la mobilització massiva que hi va haver dissabte dia 17, que va ser per les polítiques, però també per l'actitud. Per exemple, atacant dirigents de les forces de progrés de manera mentidera i desmesurada. El PP està utilitzant l'estratègia de 'tot val'.

-Troba que hi ha una extrema dreta mesclada en el Partit Popular?
-És evident. A mi m'ha sorprès que persones que donaven un perfil moderat hagin adoptat aquest discurs tan dur. Això mateix fa que la gent demani una unitat a les forces de progrés.

-L'escriptor Josep Ramoneda té la teoria que la dreta és la que aposta ara per la utopia i no l'esquerra. Amb polítiques com les d'EUA amb l'ultraliberalisme. Hi està vostè d'acord?
-Jo no seria tan pessimista. Perquè la dreta a nivell europeu està dividida en diverses ideologies, liberals, democristians, extrema dreta, hi ha moltes formes de dreta a Europa. No obstant això, on es presenta amb una mateixa «marca» és a l'Estat espanyol, a l'Espanya estricta. On trobam divisions dins els partits de dretes i d'esquerra, allà on hi ha conflictes nacionals. Només hi ha divisió de l'esquerra a Catalunya, Galícia i el Pais Basc i País Valencià. De la mateixa manera la dreta també es divideix en una dreta nacional i una estatalista.

-Fins ara no han tancat el pacte amb el Bloc per Mallorca, per què hi ha hagut tantes dificultats?
-És una proposta complicada, hi ha molts d'interessos, respectables des de totes les forces polítiques que poden integrar aquest acord i perquè no es va començar bé. Nosaltres defensàvem que les enteses als pactes s'anassin produint dels més propers al més allunyats. En el darrer congrés nostre fins i tot vàrem proposar la federació amb el PSM, intentant arribar a un acord d'intercanvi institucional. Quan el PSM va prioritzar una negociació amb Esquerra Unida varen rompre les negociacions i també va coincidir que era el moment en què neixia Entesa per Mallorca. Ens trobàrem que l'espai que per nosaltres és prioritari, l'esquerra que no depèn de Madrid, nacional, estava fragmentada en tres fruit de tot aquest procés. Tenim damunt la taula un altre alternativa que és fer un bloc de l'esquerra nacional i fins i tot vàrem parlar amb el PSM.

-A quin moment giren vostès cap a l'elecció pel Bloc per Mallorca?
-Ens adonem de manera comuna amb Entesa que això provocaria una dispersió de vot de la gent que es mou en aquest espai. Entesa per Mallorca decideix no presentar-se a les autonòmiques i Esquerra Republicana decideix incorporar-se en el Bloc on les dues forces tradicionals de l'esquerra nacional es trobaran per primera vegada juntes amb EU. EU no és una força d'estricta dependència de les Illes, però, per exemple, és l'única que ha defensat, juntament amb el PSM més autogovern en el nou estatut. EU ha votat per més autogovern, un nou règim de finançament. Igualació legal del castellà i el català, major sostre competencial i d'això no n'ha estat capaç el Partit Socialista.

-En quin es troba la formalització d'aquest Bloc per Mallorca?
-El PSM ho ha de dur a votació a la seva assemblea i nosaltres tenim precisament avui l'assemblea de ratificació. Si això s'aprova el Partit Socialista és el que queda en descobert, perquè a Eivissa sí que ha estat possible una unitat de l'esquerra i de les forces de progrés. El PSIB sembla no voler guanyar les eleccions.

-Aquest pacte els garanteix una presència a les institucions?
-Nosaltres hem fet molta feina a nivell institucional a Madrid i Brussel·les. Ara el repte que teníem era estar a totes les institucions. Si es fa aquest pacte i entram a les institucions, s'haurà aconseguit una fita històrica. D'aquesta forma podrem combinar la presència a les institucions de les Illes amb la representació al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu. Hi haurà una transversalitat útil, en aquest sentit. I això és positiu, per exemple en el procés estatutari, on ERC va demanar esmenar a l'alça l'Estatut. Aquesta representació institucional farà que ERC cada vegada sigui un projecte més útil.