Des de ja mesos la Plataforma Salvem la Real denuncia que les obres del nou hospital de referència, en els terrenys de la finca de Son Espases, serien un vertader desastre per a l'entorn i per a les múltiples restes arqueològiques «protegides» que hi ha en aquest entorn. El temps els ha donat la raó. Les primeres «víctimes» de les obres han estat dos ramals de la síquia d'en Baster, un element arquitectònic catalogat BIC (Bé d'Interès Cultural) i que formà part de la xarxa que abastí d'aigua Palma durant segles. De fet, aquest col·lectiu ciutadà ha denunciat els fets davant la subdirecció general del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, la qual ja ha demanat, tant a l'Ajuntament de Palma com al Consell de Mallorca, que remetin un informe detallat de la situació d'aquests béns catalogats.
Segons es deprèn de la denúncia presentada per la Plataforma «les obres de construcció de Son Espases estan afectant elements patrimonials ubicats en l'entorn del Monestir de Santa Maria la Real». Aquests (elements d'enginyeria hidràulica tradicional, com la síquia d'en Baster) encara s'utilitzen avui dia per part de la comunitat de regants de la siquia d'en Baster. Pels membres del col·lectiu ciutadà, «això demostra que el fet que el Govern protegeixi elements de la nostra cultura i passat, no serveix de res. Quan el ciment mana, la història, patrimoni i entorn no hi tenen res a fer. Això és un fet que ho demostra» afirmà un dels membres de la Plataforma i mostrà el camí que ha fet l'empresa concessionària de les obres de construcció de l'Hospital (la UTE encapçalada per Dragados).
Segons explicà un dels representants de la Plataforma, «aquí baix hi ha la síquía» assenyalant l'entrada del camí obert, «quan començaren les obres la taparen amb terra i ens asseguraren que no correria peril, perquè la tapaven i perquè tan sols hi havien de passar els cotxes dels manobres». Però la realitat ha estat ben diferent. Cada dia hi passen per damunt camions, cotxes i els rastres de les rodes de la maquinària pesada encara hi són ben visibles, i tot aquest pes està fent que aquest tram de síquia s'enfonsi «cada dia una mica més i aviat estarà totalment destruïda, si ja no ho està», asseguren des del col·lectiu. A més, recorden que davall aquest tram hi transcorre una canalització d'aigua que la comunitat de regants encara empra i que es podria fer malbé si no s'hi posa remei «com abans millor».
Però no és l'únic ramal afectat per les obres, perquè el que transcorre per dins del tancat on ja hi ha els moviments de terra també s'ha vist afectat. «El cop d'algun camió o d'una excavadora ha tomat una de les parts d'aquest ramal que millor conservades estaven», afirmaren els integrants de la Plataforma. Es pot veure perfectament que l'enderroc d'aquest tros és molt recent. És a la vista de tothom, perquè el tancat respecta aquest ramal de la síquia i deixa sense tancar el recorregut de la mateixa. Així i tot, les màquines i els manobres no l'han respectada i un element que ha resistit durant quasi mil anys ara es veu destruït per l'home del segle XXI.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.