UGT i CCOO coincideixen a assenyalar que permetre la figura del «condo hotel» seria obrir les portes al canvi d'ús. Aquesta tipologia turística es defineix per ser un establiment en què les habitacions o apartaments són propietat de diferents persones i estan dins un complex gestionat per un empresari que manté serveis com restaurants, bars i altres extres.
Des de la Conselleria de Turisme es demanarà un informe als seus serveis jurídics per veure si aquesta possibilitat es pot permetre sense haver de modificar la Llei General Turística. Aquesta norma impedeix que un establiment turístic tingui diferents propietaris, segons explica el conseller Joan Flaquer, és a dir, l'administració ha de tenir un sol interlocutor. Tot i això, els sindicats creuen que amb aquesta modalitat es permet combinar l'ús turístic amb l'ús residencial. Això els preocupa perquè es pot tendir així a «canviar el model turístic i a la destrucció de llocs de feina», afirmen.
En canvi, els empresaris ho veuen com una manera de recuperar els hotels obsolets sense haver de fer-hi una gran inversió, ja que amb els doblers de la venda d'unitats d'allotjament sufragarien la despesa. I asseguren que el nombre de treballadors no es veuria reduït perquè es mantenen la majoria de serveis comuns.
La figura del «condo hotel» existeix a Espanya des dels 70. Ja n'hi ha exemples en tot tipus d'hotels des del de negocis com el Meliá Castilla a Madrid fins a «resorts vacacionals» com Las Dunas Park a Estepona i s'estén pel Carib. De fet, a Mallorca ja hi ha un d'aquests establiments a Cala Millor, segons informen fonts de CB Richard Ellis a Balears .
La consultora destaca que els avantatges per als inversors són poder gaudir d'un habitatge vacacional i treure'n a més una rendibilitat anual. El temps que no l'ocupa el propietari, el gestor s'encarrega de llogar aquesta unitat.
Segons els gestors dóna la possibilitat de reconversió d'hotels obsolets, d'expandir la marca sense una gran inversió i d'especialitzar-se en el que és la seva funció, la gestió hotelera. Diferents estudis asseguren que no hi ha buit legal en aquesta fórmula d'estructuració de la propietat d'un establiment hoteler.
En aquest sentit, un informe presentat per Uría Méndez en unes jornades a Mallorca remarca que el dret espanyol preveu dues formes de copropietat, la divisió horitzontal i la comunitat de béns.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.