El primer jonquillo arriba als mercats

La temporada d'enguany s'espera que sigui la millor d'ençà que Matas féu treure arena de la mar

Joan «Podera» mostra el jonquillo que ahir arribà a la seva parada del mercat de l'Olivar de Palma

TW
0

El primer jonquillo de la temporada arribà ahir a algunes parades de peix dels mercats. De moment encara se n'ha pescat poc i per això va car. Entre 28 i 32 euros el quilo. Aquest és la casta de peix més petit i comestible que hi ha a Mallorca. Els pescadors, de vegades, el capturen juntament amb cabotí, una altra espècie que es pot confondre amb el jonquillo. Aquests dos peixos plegats, amb penes, es poden destriar. Si es venen junts el preu és més barat. «Quan es menja, el cabotí, a dins fa com un regruix. És com si tingués arena dins la panxa», explica Joan 'Podera', el propietari de la pescateria Carmen, al mercat de l'Olivar de Palma.

«Aquests anys passats, -comenta 'Podera'- han estat mals anys pel jonquillo. Aquest peix vol arena. Si no n'hi ha, la cosa va malament. Quan els polítics decidiren treure arena del fons de la mar per dur-la a les platges fa una partida d'anys, quasi acabaren amb ell». El cert és que quan Jaume Matas fou ministre de Medi Ambient a Madrid promogué el 2001 l'extracció d'arena de la badia d'Alcúdia, que és la pesquera més gran de jonquillo que hi ha, per regenerar la platja de Can Picafort, malgrat l'oposició del Govern autonòmic i els moviments ecologistes.

Ara, la temporada tot just acaba de començar i durarà fins a mitjans març. Alguns anys, però, les confraries de pescadors demanen a la Conselleria que s'allargui unes quantes setmanes més. Un dels millors llocs per capturar jonquillo són les badies d'Alcúdia i de Pollença. «Refaubetx, prop de l'illa del Toro, a Calvià, també és un bon lloc on se n'hi fa», diu Pep Cunill 'Xano', un jove pescador de la barriada de Santa Catalina de Palma que ha esdevengut peixater també de l'Olivar. «Si a la mar hi ha jonquillo, és coneixedor perquè damunt les ones fa com una espècie de regruix que són els peixets que es troben dalt de tot», explica Pep 'Xano'. «Llavors, s'han d'arreplegar amb un artet, que és una xarxa petita i fina que no els deixa passar», comenta aquest peixater.

Ahir al mercat de l'Olivar tan sols es trobaven uns 16 quilos en total d'aquest peix. Només hi hagué dues barques que en capturaren. Una era del port d'Andratx i l'altra de Palma. Un dels plats de més anomenada que es fa amb aquest peix són les raoles de jonquillo. Fer-ne és ben senzill: es fa una pasta amb el jonquillo, ou batut, all i juevert picats, una cullarada de farina i una mica de sal. Llavors es passa per la paella i hi ha qui assegura que «no ha menjat res tan bo mai!». Els que s'escarrufin amb el preu amb què ha començat la temporada que no passin ànsia. Com que fins a finals de març n'hi haurà, el preu anirà abaixant fins, per ventura, un 50 per cent. Una cosa té a favor, tant el jonquillo com el cabotí. I és que aquells que no mengen peix per no haver d'esplugar les espines, no importa que passin pena, perquè ni un ni l'altre no en tenen!