Les Balears estan desprotegides davant l'amenaça de les tempestes de tardor

El radar del cap Blanc no funciona i no pot preveure els fenòmens meteorològics

Pel setembre i l'octubre és quan es registren més tempestes

TW
0

El radar d'observació meteorològica del cap Blanc, al municipi de Llucmajor, l'únic que existeix a les Illes Balears, no està en funcionament, i per tant no pot preveure les tempestes que s'acostin per la part de la Mediterrània oriental, tan freqüents en aquesta època de l'any. Segons el director del Centre Meteorològic de Balears, Agustí Jansà, uns problemes burocràtics impedeixen la posada en funcionament de l'aparell, encara que tècnicament res ho impedeixi. «De tota manera, part de les Illes estan cobertes gràcies a la influència dels radars que hi ha instal·lats a Barcelona i a València», digué Jansà.

Com que aquests aparells de predicció tenen una àrea d'influència de 200 quilòmetres al voltant, els de Barcelona i València donen cobertura a Eivissa i Formentera, la part nord de Mallorca i la més occidental de Menorca. La resta queda sense cobertura. Això és la part del Sud i Llevant de Mallorca (de Sineu per avall) i la part oriental de Menorca (des del Mercadal fins a Maó). Així i tot, Agustí Jansà avisa que «els radars mateorològics no són aparells de predicció, sinó d'observació».

«Si sorgeix una tempesta enmig de la mar, els radars només tenen capacitat de predir els fenòmens que es produiran en les dues següents hores, ja que la tempesta avança a una gran velocitat», diu el director del Centre Meteorològic de Balears. De totes maneres, Jansà pensa que el radar entrarà en funcionament abans que acabi l'any. Així, es cobriria la totalitat de la superfície de les Balears i, en cas que els sistemes peninsulars fallassin, les Balears serien autònomes. Històricament, les grans tempestes que s'han produït a les Balears han tengut lloc els mesos de setembre i octubre, que són els més plujosos i en poc dies es recull la mateixa quantitat d'aigua que a la resta de l'any.