Un total de 109 varietats de figues es mostren a la Fira del Sequer

La festa es recuperà el 1994 i serví per tornar a introduir el figueraler

TW
0

FELIP JAUME. Lloret.
El grup Boira, l'agrupació Font Figuera i, finalment, l'Ajuntament de Lloret, a partir de la institucionalització de la festa, l'any 1994, han fet que la figuera i el seu fruit tornin a estar de moda en una Mallorca que necessita l'aixopluc de les seves arrels per encaminar el seu futur. Així, el passat dissabte a vespre se celebrà la Fira del Sequer, que comptà amb una exposició amb 109 varietats de figues, la major part, o quasi totes duites del figueral de Son Mut Nou a Llucmajor, propietat del pregoner Monserrat Pons i Boscana.

Es tracta d'una festa que té més sentit antropològic que no folklòric, que recupera el figueraler i la figueralera com a símbols d'un estatus social, econòmic i cultural de la Mallorca preturística, però que mira cap al futur amb propostes imaginatives i creadores de nous espais, amb la mirada posada en la rendibilitat i la sortida viable en un moment que cerca els productes de qualitat i autèntics, sense deixar el sentit originari de la celebració, tot compaginant passat i futur en harmonia.

Enguany la festa començà el passat divendres dia 1 de setembre amb la presentació del llibre De figues i figueres (costums populars al voltat de la figuera), de Felip Munar i Munar. La festa proseguí dissabte amb l'amollada de coets i la rebuda d'autoritats. Així, s'inauguraren les exposicions de figues i eines del camp. La festa comptà amb una exposició fotogràfica de Miquel Salom i demostració de l'art de batre.

La festa acabà amb un combat de picat amb els glosadors Mateu Matas «Xurí» i Rafel Roig «Des Carritxó» i acabà amb ball popular amb els grups Herbes Dolces i Al-Mayurka.