El dictamen del Consell Consultiu advertí el Govern que el Decret trilingüe crearà un caos jurídic, ja que no perfila «quina incidència té i com afecta» la normativa educativa, que serà afectada per l'aprovació.
Aquesta exigència «es fonamenta en el principi de seguretat jurídica de l'article 9.3 de la Constitució espanyola i necessita aclarir en tot cas l'abast derogatori de la norma projectada o l'afectació sobre les anteriors disposicions vigents en el moment en què sigui aprovada».
Segons el màxim òrgan assessor en matèria jurídica, el Decret no especifica els efectes que té sobre el Decret 125/2000 pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria.
Tampoc no s'hi especifica com queden els decrets 119 i 120/2002, que van aprovar els reglaments orgànics dels centres d'educació primària i els instituts; i els decrets 66 i 67/2001, pels quals s'estableix el currículum de l'educació infantil i primària; i el 86/2002, relatiu al currículum de l'educació secundària obligatòria a les Illes Balears.
No s'aturen aquí els retrets que formula el consultiu al conseller Fiol, a qui es critica no haver redactat una previsió econòmica com cal per a l'aplicació del Decret de trilingüisme.
Pel que sembla, el Govern no ha seguit aquestes dues recomanacions del Consell Consultiu en el Decret que es publicarà al BOIB la setmana vinent. Diverses organitzacions ja han anunciat que hi interposaran un recurs perquè consideren il·legal la mesura aprovada per l'Executiu.
Tot i que aquesta observació no té caràcter essencial, també se li retreu que hagi ocultat al Consell Consultiu «el resultat de les reunions explicatives dutes a terme el 22 de febrer de 2006, la qual cosa les converteix en inútils i irrellevants a l'efecte del compliment del tràmit d'audiència».