cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 22°
32°

El PSOE homenatja Alexandre Jaume

Primer diputat socialista per Balears, tramità la cessió de Bellver de Defensa a Cort

Els descendents, nét i renét, de qui fou el primer diputat socialista a Madrid per les Balears, Alexandre Jaume i Rosselló, visitaren ahir migdia, juntament amb Francesc Antich, secretari general de la formació a les Illes, el castell de Bellver, per retre-li homenatge.

Precisament una de les gestions que Jaume dugué a terme des de la capital de l'Estat fou la de la cessió per part del Ministeri de Defensa del castell i el bosc a l'Ajuntament de Palma, principal zona verda de Ciutat. L'horabaixa, a la Casa de Cultura, Andreu Jaume, renét del polític afusellat pels feixistes el 1937, oferí una conferència biogràfica sobre el padrí.

Nascut a Montevideo el 1879, en una família d'indians, es decantà ben aviat pel liberalisme. Jaume era nebot del polític liberal Alexandre Rosselló Pastor. El 1909 arribà a ser regidor a Cort per aquest partit. El rebuig al sistema caciquista que assegurava l'alternança en el poder, durant la Restauració, de liberals i conservadors, va fer que en dimitís. El 1919 s'afilià al PSOE i es convertí en un dels seus màxims exponents intel·lectuals. Eren freqüents les col·laboracions a la premsa de l'època (El Obrero Balear, La Última Hora, Justicia Socia...).

Dia 14 d'abril del 1931, fou ell qui proclamà la II República a Palma. Llorenç Bisbal estava malalt i ell exercí de batle interí. Al maig fou elegit diputat a Corts. El 19 de juliol de 1936, quan es trobava al Port de Pollença, fou detingut pels rebels feixistes. L'acusaren de ser un dels caps ideològics de l'anomenat Pla Lenin que, suposadament, «havia de comportar el degollament de tota la gent benpensant de Mallorca i la implantació de la Dictadura del Proletariat». Altres republicans acusats per aquest cas foren Emili Darder, Antoni Maria Ques i Antoni Mateu Ferrer.

El fet és que Jaume es caracteritzà, als seus articles, per defensar «la necessitat que tenia la classe obrera de millorar les seves condicions socials per mitjà del pacte i la negociació». Fou partidari d'un socialisme moderat i pactista, precursor de la socialdemocràcia europea.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.