cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 23°
28°

L'OMS calcula que devers 9.000 vells de Balears pateixen maltractaments

Sant Joan de Déu elabora un protocol d'actuació en aquests casos

Segons dades presentades fa poc per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula que a les Illes Balears hi existeixen entre 6.000 i 9.000 persones majors de 65 anys que pateixen qualque classe de maltractaments, unes xifres molt superiors a les de maltractaments infantils o de gènere.

Per alertar d'aquesta situació en l'àmbit mundial, l'ONU celebra avui el Dia mundial de presa de consciència de l'abús i els maltractament infligits a la gent gran, amb l'objectiu de crear consciència social i política de l'existència d'aquest problema tan greu.

Coincidint amb aquesta data, l'hospital de Sant Joan de Déu, mitjançant la seva Comissió Ética Assistencial, ha elaborat el primer protocol de maltractaments patits per gent gran, per detectar-ne els casos que presentin els malalts d'edat ingressats al centre, i també per intervenir-hi.

Segons explicaren fonts del centre en un comunicat, aquest protocol tindrà com a objectiu la detecció precoç dels factors de risc, tant de l'ancià com de la persona que en té cura, les situacions vulnerables i les manifestacions o signes d'alerta que suggereixein l'existència de maltractaments.

Una vegada detectades aquestes situacions, es canalitzaran les actuacions de manera integral i coordinada amb una dimensió interdisciplinar i multiinstitucional». A més, el protocol recull tot un seguit de mesures per donar suport als assistents en situacions d'estrès i de sobrecàrrega emocional, alhora que es farà feina per conscienciar i per sensibilitzar els professionals que els maltractaments «són una realitat i que la seva negació n'obstaculitza la prevenció».

Finalment, aquest protocol defineix què són els maltractaments contra persones grans, els diferents tipus, situacions i factors de risc; els indicadors i totes les pautes a seguir pels professionals davant la sospita de la seva existència.

Segons els experts, són els fills els qui apareixen com a responsables principals d'aquestes actuacions, i aquest és un dels motius pels quals la persona d'edat no sol presentar cap denúncia, ja que se sol sentir culpable de descobrir el seu propi familiar.

L'OMS assegura en el seu informe que els dràstics canvis socials i econòmics dels darrers anys, afegits a la transformació d'estructures de la família, combinats amb les situacions de pobresa i de desigualtat proporcionen un terreny adobat perquè augmenti la vulnerabilitat, la victimització social i sorgeixin els maltractaments infligits a persones d'edat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.