algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Allau de queixes contra les aerolínies per no pagar les maletes rompudes

Consum ha rebut 100 reclamacions els primers cinc mesos d'enguany

La Direcció General de Consum ha detectat un «increment espectacular» en el nombre de queixes dels consumidors contra les companyies aèries que es neguen a pagar reparacions dels equipatges.

De fet, al llarg de l'any passat es reberen menys de cent reclamacions per aquesta causa, però durant els cinc primers mesos de 2006 aquesta xifra gairebé s'ha superat, tot i que la temporada encara no hagi començat. Això du els responsables d'aquest departament a pensar que a finals d'any la xifra podria passar de 300 denúncies.

Segons va explicar Jesús Quartero, reponsable del servei de Reclamacions de la Direcció General de Consum, «fa la impressió que les companyies han experimentat un canvi de criteri quant al tema de pagar les reparacions dels equipatges que es rompen durant els trajectes».

Aquests pagaments figuren en el Conveni de Mont-real de l'any 1999, que recull els drets i les deures de les aerolínies i dels seus usuaris. Segons el text, l'empresa ha d'assumir la despesa de la reparació, ja que és la responsable dels equipatges una vegada que el client els ha facturats.

Quartero recomana als viatgers que no abandonin les instal·lacions de l'aeroport sense haver revisat l'estat del material transportat, i en cas de detectar-hi cap desperfecte o trencament, formular la reclamació tot d'una, «ja que les més efectives són les que es presenten a l'instant».

Darrerament, les companyies no accepten les reclamacions dels usuaris realitzades uns dies després. «Empren disverses estratègies per no haver-se de fer càrrec d'aquesta despesa: en alguns casos afirmen que la maleta ja estava rompuda; en altres que el passatger l'ha rompuda després del viatge; o donen llargues al client, fins que aquest per esgotament deixa estar el tema», explicà el cap de servei.

Així mateix, Quartero creu que aquestes xifres tan sols són el «10% de les dades reals, perquè tenim clar que els usuaris no estan acostumats a denunciar res, això és la punta de l'iceberg i el que hi ha davall segur que ens podria alarmar».

I aquestes xifres es donen ara, abans de començar la temporada turística, cosa que indueix a pensar els responsables de Consum que el gruix de les denúncies i les reclamacions arribarà a final dels mesos d'agost, setembre i octubre. En qualsevol cas, Quartero considera que «els ciutadans encara no denuncien tot el que haurien de denunciar».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.