cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

Matas rebutja que l'Estatut iguali en drets el català amb el castellà

El president apel·là a la qüestió lingüística per rompre el preacord sobre la reforma

98692
Jaume Matas, durant la roda de premsa en la qual explicà les seves raons per rompre el preacord sobre l'Estatut.

El president del Govern balear, Jaume Matas, es nega que l'Estatut d'Autonomia prevegi que el català tingui la mateixa consideració que el castellà.

Dijous, a l'hora d'explicar les raons per les quals s'havia romput el principi d'acord amb Francesc Antich, el cap de l'Executiu es referí, entre altres, a una presumpta exigència lingüística del secretari general dels socialistes. Segons Matas, Antich havia proposat incloure a l'articulat el «deure de conèixer el català».

Però el que reclamava el secretari general del PSIB-PSOE distava molt de la «interpretació» que en va fer el president. Antich suggerí que s'acceptàs una esmena transaccionada del PSM en la qual només s'assenyalva que «la llengua catalana, en el seu caràcter d'idioma oficial, tindrà la mateixa consideració que la llengua castellana». Aquest i no un altre és el text que rebutja Matas. A més, ho fa en contra de l'opinió d'altres dirigents del seu partit.

La prova d'això darrer és que el mateix portaveu del PP al Parlament, Joan Huguet, acceptava de manera íntegra la proposta transaccionada dels nacionalistes afegint-hi un aclariment final: «Ningú no podrà ser discriminat per causa de l'idioma». El diputat Eduard Riudavets (PSM) comentava indignat que «Matas menteix quan afirma que el PSOE volia incloure el deure de conèixer el català... només és una excusa més per no aprovar un Estatut digne».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.