algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 20°
24°

L'Estatut queda en un punt mort pels desacords de Matas i Antich

Finançament, competències i llengua provoquen la ruptura del principi d'acord

82766
El president del Govern, Jaume Matas, durant un moment de la roda de premsa en què explicà als mitjans els motius de la ruptura de negociacions. | J. TORRES.


El president del Govern, Jaume Matas, i el secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, aturaren ahir les negociacions sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia.

Ambdós reconeixen que s'han produït molts avanços; Matas manté el compromís d'intentar-ho «tot» per arribar al consens, malgrat que «serà difícil»; Antich va més enllà i es mostra confiat que «l'Estatut s'aprovarà», però la realitat és que la situació ara per ara és delicada.

El principi d'acord al qual havien arribat entre l'horabaixa de dimecres i el matí d'ahir es va rompre poc després del migdia. A les 18.00 hores el president informava del bloqueig de les converses i anunciava que si no hi ha pacte amb el PSIB retirarà la proposta d'Estatut.

Les causes concretes del desencontre varien segons parli el popular o el socialista. Al parer de Matas, les raons principals són dues. 1: La presumpta intenció d'Antich d'introduir a l'articulat el deure de conèixer el català i 2: El fet que el PSIB no es comprometi a blindar la reforma perquè el Congrés no la retoqui «substancialment».

En aquest sentit, el president opina que els socialistes volen deixar a l'aire qüestions com el finançament o el Consell de Formentera. Per això insisteix que l'Estatut «es decideix aquí».

Quant al català, el Consolat té clar que és un tema sobre el qual «no convé obrir-ne un nou front». A més, Matas recordà que el «PSIB no hi havia presentat fins ara cap esmena».

En relació al finançament, el cap de l'Executiu informà que ha acceptat l'esmena del PSM, que reclamava 3.000 milions d'euros estatals en un màxim de 10 anys en compensació per l'increment de la població i el dèficit en inversions que arrosseguen les Illes.

Per la seva banda, Francesc Antich avaluà els avanços que s'havien fet en els darrers dies i advertí que «no basten per signar un acord global». En la seva opinió, el principi d'acord es romp per «les hipoteques de Matas amb un Rajoy que rebutja les reformes dels estatuts».

A l'hora d'exposar les causes del fracàs de les negociacions, el líder dels socialistes parlà de competències, finançament i compromisos «inassumibles».

Antich exigia blindar determinades competències pròpies de la comunitat autònoma i en demanava d'altres, com ara la d'immigració. Pel que fa al finançament, el secretari general del PSIB opta per la fórmula catalana, que assegura inversions en base a l'aportació de Balears al PIB.

Però el que més lamentà Antich és que Matas intentàs obligar-lo a firmar que el PSOE no modificarà l'Estatut al Congrés. En aquest punt, indicà que «el president vol que tinguem les mans fermades mentre el PP és lliure de proposar el que vulgui a Madrid», cosa que valorà d'«inacceptable».

Antich, en canvi, negà que plantejàs com a «innegociable» el deure de conèixer el català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.