cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
22°

El Consell obre el camí per salvar de la demolició l'edifici de Gesa

La decisió no afecta el futur palau de congressos, però sí la façana marítima

El Consell de Mallorca inicià ahir la protecció de l'edifici central de Gesa, que l'Ajuntament de Palma preveia esbucar en el seu projecte de reurbanització de la façana marítima. La mesura, que es justifica pel valor arquitectònic de l'immoble, no afectarà el futur palau de congressos, que es pretén ubicar en un solar proper, però obligarà a replantejar el projecte urbanístic de la zona, que en aquell espai preveia la construcció d'habitatges de luxe.

A instàncies del Col·legi d'Arquitectes, que sol·licità la protecció de l'edifici a finals de 2004, la ponència tècnica de Patrimoni del Consell obrí ahir el procés per declarar la seu de Gesa com a Bé Catalogat, figura de protecció que n'impediria l'esbucament. L'edifici, que data del 1967 i és obra de l'arquitecte Josep Ferragut, és valorat com a exponent del racionalisme a Balears.

La decisió, que es va prendre amb l'únic vot en contra del tècnic de l'Ajuntament de Palma, implica la paralització cautelar de totes aquelles actuacions que puguin afectar l'immoble i el solar que ocupa. Els representants de la UIB, ARCA, la FELIB, el Col·legi d'Arquitectes i la mateixa ponent defensaren un rang de protecció major, el de Bé d'Interès Cultural (BIC).

Ara la Comissió d'Urbanisme -òrgan polític- haurà de ratificar la decisió i d'aquí a uns sis mesos es pot culminar l'expedient amb la declaració definitiva com a Bé Catalogat. Si això passàs, l'edifici es podria usar però no es podria esbucar i Cort hauria de modificar substancialment el projecte de façana marítima, que es plantejà en funció de la desaparició de l'immoble i dibuixà habitatges en el seu lloc.

La decisió també podria tenir conseqüències sobre l'operació de compra dels terrenys perquè la promotora Núñez i Navarro hauria adquirit el solar per més de 70 milions d'euros amb la condició que no hi hagués edifici i que pogués construir-hi pisos de luxe a partir de 2008. Gesa, que construirà una seu nova a Sant Joan de Déu, també es podria veure's afectada.

Cort també hauria d'impulsar una modificació puntual del Pla General per reordenar els aprofitaments i compensacions dels solars de l'entorn. La tramitació, que com a mínim duraria tres mesos, podria ser paral·lalela a la que s'ha previst per al palau de congressos. El conseller del Territori, Tomeu Vicens, deixà clar que la petició la feren els arquitectes i no podia caducar i que la decisió no pretén «boicotejar» res perquè fa compatible la protecció de l'edifici, el palau de congressos i la façana marítima.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.