LL.P. / E.P.Palma.
El Govern ha posat en marxa la tramitació per declarar espais naturals protegits les zones des Trenc i el Salobrar de Campos, amb una superfície de 3.780'2 hectàrees -amb un 38'2% d'àmbit terrestre i la resta, marí-, compreses entre els nuclis de sa Ràpita i la Colònia de Sant Jordi.
Aquesta és una de les zones del litoral illenc més emblemàtiques, amb una importància especial pels seus sistemes dunars, que fan que les seves platges siguin de les més atractives, i també visitades, de les Illes. A més, s'ha de tenir en compte la seva proximitat amb el parc nacional marítim i terrestre de l'arxipèlag de Cabrera.
El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, va anunciar ahir que aquest divendres el Consell de Govern aprovarà la tramitació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) per declarar espai natural protegit les 3.780'2 hectàrees des Trenc-Salobrar de Campos. Una iniciativa que, segons explicà, té el suport dels propietaris del 58'6% de la superfície terrestre afectada, que és totalment de propietat privada.
En una compareixença en el marc de la celebració del Dia Mundial de Medi Ambient, Font assegurà que durant la tramitació del PORN, el pas previ per a la declaració d'un espai natural protegit, es Trenc serà objecte d'una protecció cautelar.
Les àrees de valors naturals «més rellevants» seran les declarades espai protegit mitjançant qualcuna de les figures que la legislació preveu. Aquesta elecció encara no s'ha determinat i, segons declarà el mateix Font, la decidiran els tècnics i pot ser la de parc natural o la de reserva natural.
Així, es protegiran les platges d'aquesta zona que es veuen interrompudes de manera puntual per afloraments rocosos de major o menor potència, entre les quals destaca la de ses Covetes, i que suporten un ús públic i d'esbarjo durant l'època estival; la zona dunar que s'estén just darrere de la platja cap a l'interior; la part sud de la depressió de Campos, dominada per conreus de regadiu o per algunes activitats ramaderes; i la zona humida del Salobrar, amb intrusió d'aigües marines i que suporta una activitat d'explotació salinera i també una altra d'agrícola i ramadera. La delimitació de l'àrea protegida inclou així mateix el conjunt d'edificis de l'estació termal dels banys de Sant Joan, a la part sud de la depressió de Campos.
Des de la Conselleria de Medi Ambient, destacaren ahir que respecte del principi de la legislatura, i tenint en compte l'àmbit de diferents PORN iniciats, la superfície dels espais protegits ha passat de 30.095 ha terrestres a 94.871, mentre que les marines han passat de 30.330 a les 34.618 d'ara.