algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

La proposta d'Estatut modificada pel PP retalla competències als Consells

Una de les matèries que perdrien Menorca i Eivissa és la pesca

Les esmenes introduïdes pel PP al redactat del nou Estatut d'Autonomia retallen competències que ara mateix són en mans dels consells insulars. El cas més evident és el de la pesca marítima en la mar territorial, que havia estat parcialment traspassada per una llei de transferència als consells de Menorca i Eivissa.

Una de les 36 esmenes presentades pel PP planteja un nou article que blinda un llistat de 14 competències autonòmiques no són susceptibles de transferència o delegació als consells, una de les quals és la de pesca marítima en el mar territorial. El Consell de Menorca havia iniciat l'elaboració d'un pla de pesca. Ara, aquesta competència no seria transferible.

El mateix passaria amb alguns àmbits de les competències d'educació i d'emergències, que fins ara desenvolupaven parcialment els Consells perquè el Govern no ho feia. En el cas de Menorca, el Consell havia desenvolupat un pla d'educació infantil -de 0 a 3 anys- que s'ha convertit en un referent -Menorca és la zona de l'Estat amb més nins petits escolaritzats-.

També el de Menorca és l'únic Consell que compta amb un pla de protecció civil. Amb el nou redactat, aquestes competències no serien transferibles. A diferència de l'Estatut actual, on un ventall molt ampli de competències són transferibles, el nou redactat no només les limitaria sinó que, a més, buidaria de contingut altres matèries que ara són en mans dels consells, sobretot d'Eivissa-Formentera i de Menorca. El de Mallorca no ha assumit tantes competències com la resta de Consells.

Les 36 esmenes del PP foren aprovades amb els únics vots d'aquest grup en la reunió de la ponència de l'Estatut, celebrada el passat dimarts al Parlament balear. D'aquesta manera queden integrades en el redactat que es tramitarà ara en comissió, juntament amb unes poques esmenes de contingut menor proposades per l'oposició. L'objectiu dels grups parlamentaris és que el text es pugui aprovar al Parlament en el ple del 13 de juny, d'aquí a una setmana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.