algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

Matas amenaça de retirar l'Estatut si el Congrés hi fa modificacions

Es reunirà amb Antich els pròxims dies per negociar el text abans que arribi a Madrid

99134
El president Matas, durant la seva intervenció al Fòrum d'Economia, on va ser aclamat pels empresaris de la terra. | T.AYUGA.

R.G./E.D./J.T.Palma.
El president balear, Jaume Matas, amenaçà ahir amb retirar la proposta d'Estatut balear si el Congrés modifica «substancialment» l'articulat que surti aprovat del Parlament autonòmic.

El cap de l'Executiu, que ahir participà en el Fòrum Nova Economia -organitzat pel The Wall Street Journal- va advertir que la Cambra pot aturar la tramitació del text sempre que sigui abans que arribi el moment de la votació final a les Corts.

Cal recordar que, després del fracàs de la ponència parlamentària, ara mateix l'Estatut corre el perill de ser aprovat a les illes únicament amb les vots de PP i UM.

Malgrat les seves advertències, el president insistí davant els empresaris en la necessitat de consensuar la reforma estatutària amb les forces polítiques de les Illes. En aquest sentit, Matas convocarà pròximament al secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, per negociar les qüestions que ara mateix separen «populars» i «socialistes», com ara l'aspecte competencial, la carta de drets i deures o les reclamacions fiscals que planteja ara l'Executiu.

Respecte la reclamació dels 3.000 milions en inversions estatals per compensar el dèficit en infraestructures, Matas va admetre ahir que «m'és igual si arriben en 5, en 7 o en 10 anys».

D'altra banda, el conseller d'Economia, Lluis Ramis d'Ayreflor, que també assistí al fòrum econòmic, assegurà que el nou Estatut suposaria per a l'Arxipèlag una injecció de l'Estat d'entre 200 i 500 milions anuals.

Tanmateix, el titular econòmic del Govern albirà que l'entrada en vigor de la proposta de nou Estatut d'Autonomia «ens permetrà contar uns «pressuposts adeqüats al 2008».

A més, Ramis de Ayreflor destacà els beneficis que pot aportar l'anomenada «Clàusula Matas», que pretén equiparar Balears amb Canàries a efectes de compensació de la insularitat.

Per altra banda, la portaveu socialista al Parlament, Francina Armengol, coincidí ahir amb el portaveu del PP, Miquel Ramis, a l'hora d'advertir que «no seria lògic» que l'Estatut s'aprovàs al Parlament balear només amb els vots del PP.

La diputada recalcà que la reforma «duu molt mal camí» sobretot després que els populars tancassin la ponència parlamentària, un dels darrers «espais de negociació» que quedava. «Si segueix per aquest camí té tots els números perquè el text no surti de les Illes», apuntà Armengol, qui recalcà que «Matas té la patata calenta» i li demanà que sigui «valent», desobeeixi a Rajoy i impulsi una reforma ambiciosa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.