El gabinet de fertilitat de l'hospital universitari de Son Dureta va atendre al llarg de l'any passat un total de 2.340 visites de dones amb problemes per concebre un infant. D'aquest total, 373 foren primeres visites.
Aquesta unitat, que dirigeix el doctor Manuel Usandizaga, empra diferents tècniques per poder arribar a la concepció i a més és l'única unitat d'un centre sanitari públic que realitza estudis i cicles de fecundació in vitro a les Balears.
De fet, durant l'any passat es varen dur a terme més de 200 estudis de fecundació i es realitzaren uns 200 cicles de fecundació, una xifra una mica més elevada que la que es va registrar el 2004, quan se n'iniciaren 192.
La fecundació in vitro consisteix a obtenir diversos òvuls dels ovaris per fecundar-los amb els espermatozous en el laboratori. Una vegada que els professionals sanitaris han realitzat amb èxit aquest procés, els embrions formats es col·loquen dins l'úter de la mare entre 3 i 5 dies després de la fecundació, perquè s'hi implantin i que es pugui desenvolupar l'embaràs.
Una altra de les tècniques que es du a terme en aquest gabinet, encara que no amb exclusiva, és la inseminació artificial. L'any passat se'n dugueren a terme més de 60 estudis i 192 cicles, una xifra molt més elevada que el 2004, quan tan sols se n'efectuaren 156 cicles.
La inseminació artificial és un procediment utilitzat dins els programes de reproducció assistida com a primera alternativa per a les parelles que tenen problemes d'esterilitat.
Els objectius principals de la inseminació són assegurar l'existència d'òvuls disponibles, acostar els espermatozous a l'òvul dins de l'aparell genital femení, i millorar i incrementar el potencial de fertilitat dels espartozoides realitzant tota una sèrie de procediments en el laboratori.