muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Matas vol que el nou Estatut fixi avantatges fiscals per a empresaris

Armengol titlla la proposta d'«insòlita» i recorda que Aznar rebutjà una iniciativa similar

97034
Matas i Estaràs, reunits amb el PSIB. Fotos: S.AMENGUAL.


El president balear, Jaume Matas, introduí ahir un nou factor en les negociacions sobre l'Estatut d'Autonomia.

Just abans d'iniciar els contactes amb els grups parlamentaris per llimar diferències sobre el text, anuncià una esmena perquè el futur articulat blindi un nou Règim Especial de Balears (REB) amb mesures econòmiques i fiscals.

El cap de l'Executiu vol que la reforma garanteixi l'aprovació d'una nova llei de REB que substitueixi l'actual i redueixi la discrecionalitat de l'Executiu central a l'hora de desenvolupar-la.

Després de reunir-se amb el president, la portaveu socialista, Francina Armengol, qualificà d'«insòlit» i «deslleial» l'anunci del cap del Govern autonòmic.

Matas adverteix que aquesta proposta és compatible amb la reclamació dels 3.000 milions per pal·liar el dèficit històric en infraestructures. En la seva opinió, aquest nou REB ha d'establir una «reserva d'inversions» per incentivar la productivitat i compensar els desavantatges de la insularitat.

De totes maneres, el president reconeix que aquesta inciativa és un «mandat general» i que es pot negociar.

Respecte a les reticències que pugui expressar la UE en relació que una regió es beneficiï de reduccions fiscals, Matas comentà que s'ha de cercar la fórmula perquè la proposta respecti les directius comunitàries.

El nou règim especial balear el propugnà el president per primera vegada fa més de dos anys, aprofitant el debat sobre l'estat de l'autonomia.

Matas explicà la «seva» esmena als grups parlamentaris, que ahir foren desfilant un a un pel Consolat amb l'objectiu d'apropra posicionaments respecte de l'Estatut.

Precisament, els primers a acudir a la seu del Govern foren les socialistes Joana Barceló i Francina Armengol, qui considerà la proposta d'«insòlita» i recordà que el PP de José María Aznar rebutjà les mesures fiscals incloses al REB en vigor, que s'aprovà al 1998. Malgrat considerar que Matas ha tornat a posar «una pedra dins la sabata» del consens, Armengol es mostrà diposada a continuar negociant la reforma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.