algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
10°

Les danses dels Moretons inicien les festes en honor a Sant Domingo

Els caparrots, els gegants i l'alicorn feren les delícies dels petits

Els Moretons tornaren ahir a sortir, juntament amb la figura de l'Alicorn, per donar inici a les festes de Sant Domingo del barri del convent de Manacor. La plaça del convent estava plena de nins i nines que volgueren gaudir d'aquesta anual dansa dels sis Moretons.

Molts de nins duien al cap el turbant que duen els dansaires que elaboraren a les escoles per acudir a la sortida dels Moratons. Aclamats pels més petits, les seves danses ompliren de festa els carrers dels barris del convent, s'Antigor, el Tren i el Centre.

La festa també la conformen els Gegants i l'Alicorn. L'Alicorn és una figura amb cos de capellà assegut que du una ploma a la mà dreta i un paper amb poesies satíriques a l'esquerra. Acompanya els Moretons pels carrers essent objecte de burla per part del poble i pateix les impertinències dels al·lots. L'Alicorn vendria a representar l'heretgia ridiculitzada i vençuda per Sant Domingo i els seus fills a través de l'oració i l'estudi.

El ball dels Moretons, recuperat l'any 1970, podria tenir els seus inicis l'any 1576. Els investigadors afirmen que estaríem davant d'una dansa de guerra inspirada en els vells costums àrabs. La vestimenta i el nom de Moretons representarien simbòlicament el triomf de la Immaculada fins a tal punt que els dansaires -figurant la religió musulmana que mai no ha acceptat la figura de la Mare de Déu- es rendeixen i la celebren.

La indumentària dels Moretons reprodueix l'antiga vestimenta dels pirates berber. Els dansaires vesteixen una brusa blanca que du mànigues estretes fins als colzes, d'on surten unes cintes blaves, grogues i vermelles. Duen també un turbant groc i vermell al cap, amb una mitja lluna a la part davantera i nombroses cintes a la part posterior. Els Moretons s'acompanyen de macetes de fusta a les mans, als genolls i a la panxa que fan sonar mentre ballen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.