nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:
18°

Interior expedienta l'empleat que es mofà del català a la presó de Palma

El funcionari contestà en «andalús» un requeriment d'un jutjat barceloní

LL.L. Palma.
La Direcció General d'Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri d'Interior, ha obert un expedient al funcionari de la presó de Palma que contestà en «andalús» una sol·licitud del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona escrita en català. Així ho va confirmar ahir a Diari de Balears el director del Centre Penitenciari de Palma, Juan Fernando Díaz.

La Conselleria de Justícia de la Generalitat va posar en coneixement de la Direcció General d'Institucions Penitenciàries la resposta del funcionari a un requeriment del jutjat català en què es demanava sobre la situació d'un presoner. L'empleat, segons va revelar diumenge el diari Avui afirmava literalment que ha estat «difisi enterarno de lo sucedío», hi substitueix la paraula falta per «farta», l'expressió més o menys per «má o meno» i acaba acomiadant-se amb un «Ea, zeñores, quedar con Dio». Finalment data l'escrit a «Parma de Mallorca».

Al respecte, el director del Centre Penitenciari de Palma va explicar que «hi ha un procediment administratiu obert arran de la sol·licitud presentada (per la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya)». El cap de la presó va confirmar que aquest procediment administratiu es tracta d'un expedient i que conclourà amb l'aplicació de les mesures que es considerin oportunes, tal com demana la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

En tot cas, Díaz va defensar que «en les administracions penitenciàries tothom ens posam en contacte habitualment seguint els criteris que estan establerts». En concret, com a norma habitual, la llengua utilitzada en la comunicació entre diferents institucions sol ser el castellà però entre funcionaris que resideixen en un mateix àmbit lingüístic diferent del de la llengua castellana està permesa la comunicació, oral o escrita, en el seu idioma propi.

De fet, basant-se en aquesta possibilitat, i coneixent perfectament el marc legal, el jutjat d'instrucció número dos de Barcelona s'adreçà al centre penitenciari de Palma en la llengua catalana.

En tot cas, el director del centre penitenciari de Ciutat confirmà que «tenim unes regles i uns principis als quals ens hem d'atenir».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.