algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

L'expedició, amb els nervis a flor de pell

Oli i els dos Tolos ja es preparen per iniciar demà l'ascens definitiu fins al cim

Amb els nervis a flor de pell. Així se senten per dedins i així viuen els instants previs a l'ascens definitiu a l'Everest Joan Antoni Olivieri «Oli» i els dos Tolos (Bartomeu Calafat i Bartomeu Quetglas). L'hora definitiva sembla haver arribat i això fa que s'incrementi la tensió. Ahir, els tres escaladors feren una passejada d'un parell d'hores fins a Gorak Shep per intentar centrar-se psíquicament i, alhora, tonificar la seva musculatura.

La previsió meteorològica és, ara per ara, immillorable. El proper dimecres dia 17 de maig és la data escollida pels mallorquins per fer cim a l'Everest. Per aquesta jornada, amb un matí assolellat, s'anuncien vents de devers 16 km/h a dalt del cim i no es preveuen més que petites precipitacions l'horabaixa. Un total de sis o set grups -devers 50 persones- es concentraran la nit de dimarts al coll sud (8.000 m) per afrontar la seva hora definitiva.

«Ara mateix, tot això són conjectures. Perquè amb el temps mai no pots estar segur», comentà ahir Tolo Quetglas. Ell és, curiosament, qui més nerviós es manifesta 24 hores abans d'iniciar la marxa cap al camp II. Mentrestant, Tolo Calafat, qui normalment es mostra més tens, és el que més tranquil reacciona davant l'imminent desafiament. Oli no comenta res, però «la processó li va per dedins», destaquen els altres en privat. Avui serà un dia de descans i de relaxació per als expedicionaris, però també de preparatius per a la partida. «Convé tenir-ho tot ben controlat. Allà dalt no tens temps de tornar enrere a cercar el que t'hagis deixat», comenten els tres. Roba d'abric i estris d'escalada s'estendran aquest matí per damunt les pedres de la glacera de Khumbu; serà el darrer recompte abans de l'ascensió. Convé tenir en compte que molt de material, com també l'oxigen, ja es troba en els successius camps d'alçada. Oli i els dos Tolos es reuniren amb el sirdar o cap dels xerpes de Klober & Partner, qui coordinarà l'acció del proper dia 15, quan s'obri la ruta i es fixi la corda del coll Sud fins al Balcó. Tot és a punt per al gran moment.

L'expedició xilena al Lhotse completà ahir al matí amb èxit la seva ascensió a la quarta muntanya més alta de la Terra amb un total d'onze membres sobre el seu cim -dels quals sis pujaren dijous-, a més del lleonès Jesús Calleja, qui fou el primer a arribar, a les 6.45 hores del matí. Mitja hora abans del migdia ja s'havia completat l'ascensió.

Ahir el camp base dels xilens era emoció pura. El sirdar Pertemba Sherpa, el metge de l'expedició, Alfonso Díaz, i el professor Claudio Lucero seguien a través de la ràdio la progressió dels «summiters». Al campament mallorquí, la recepció de Calleja també fou sonada; escaladors i xerpes el reberen com un heroi: amb un sol dia baixà del cim (8.415 m) fins al base, a 5.330 metres d'altura. L'ambient al base ha començat a animar-se i, definitivament, ja comença a fer olor de cim.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.