muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Ajuntant forces per obrir ruta cap al cim

Per iniciativa dels escaladors mallorquins avui es fa una reunió entre tots els grups

JOAN C. PALOS. Enviat especial a l'Everest.
Qui, com i quan obrirà la ruta cap al cim? Aquesta és la principal qüestió que es debat ara mateix al camp base de l'Everest. Per iniciativa dels mallorquins, qui es reuniren ahir amb diversos grups, avui migdia es celebrarà una reunió per fixar una estratègia a curt termini. Es tracta d'activar la majoria d'expedicions que tenen interès de fer cim el més aviat possible, sempre que el temps ho permeti. Atès que el 14 és massa precipitat, la següent data podria ser el 18 de maig.

«Oli» i els dos Tolos ja començaven a estar «un poc farts» de l'apatia que regnava en el conjunt d'expedicions.

Els únics que s'havien començat a moure eren els suïssos de Kobler & Partner -vuit membres i vuit xerpes-, tot i que s'hagueren de retirar del coll sud (8.000m.) per mor de la neu acumulada i el risc d'allau. «Necessitem ajuntar forces per obrir ruta al cim», comentà Kari Kobler, propietari de l'empresa helvètica. La solució: que cada grup aporti els xerpes que pugui i que es muntin les cordes fixes des del camp IV fins al cim. Oli i els dos Tolos només tenen tres xerpes, un per cap, però «estam disposats a contractar-ne un altre per col·laborar en aquesta tasca». El cost és assumible, 300 dòlars per dia, que compartirien amb l'altre escalador madrileny, Miguel Àngel Pérez.

En un parell de dies podria quedar oberta la ruta, tan sols s'hauria d'estar pendents de les prediccions meteorològiques dels propers dies. Ara per ara, la previsió no és dolenta: avui s'espera un increment del vent a partir dels 8.000 metres que disminuirà dissabte, mentre que les precipitacions en forma de neu són probables i, fins i tot, intenses.

Vista així la situació, un primer intent de cim el dijous de la setmana que ve no és massa desgavellat. Avui, a la tenda d'IMG (International Mountain Guides), es reuniran representants i membres de les expedicions que tenen intenció d'ajuntar forces per tirar cap amunt. Kobler & Partner (Suïssa), Mallorca a dalt de tot/Thamserku Trekking, Asian Trekking (Internacional), Jagged Globe (Anglaterra), Falvit (Polònia) i IMG (EUA), entre d'altres, intentaran consensuar una estratègia conjunta. Bastaria que cada grup aportés un xerpa perquè tot quedàs resolt, ja que amb la corda dels suïssos bastaria per assegurar el camí.

Just quan es preparaven per iniciar el pelegrinatge pel camp base, Oli i els dos Tolos descobriren que un corb havia quedat atrapat al pal de la bandera de l'altar d'oracions. L'au tenia una cama travada a un fil i no era capaç de desfer-se'n tota sola.

Un dels xerpes dels mallorquins, Pemba, i Oli s'encarregaren d'alliberar l'estressat animal, que es defensava amb el bec. Finalment, ambdós aconseguiren tallar el fil i destravar el corb del pal. Abans, emperò, Pemba beneí l'au amb un poc de mantega de iac, no fos cosa que la seva presència hagués pogut destorbar la bona sort de l'expedició.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.