algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Les llavors del lama de Katmandu

Pasang Tshiring ofereix al mallorquí Tolo Calafat un remei especial per als seus mals estomacals

El sirdar de l'expedició mallorquina, Pasang Tshiring, és un subjecte especial. Tremendament supersticiós, com la majoria del poble xerpa, contínuament fa ofrenes davant l'altar del campament per demanar la intercessió de Buda en qualsevol acció del grup. Ahir, la primera puja del dia fou per Tolo Calafat i els seus problemes estomacals. A més, Tshiring oferí a l'escalador illenc unes llavors beneïdes pel lama de Katmandu i que «són idònies per a la gastroenteritis».

Tot i que havia millorat de la seva afecció mitjançant els remeis farmacèutics habituals en aquests casos, Pasang no volgué que «Short-Tolo» (el petit Tolo) -com l'anomena afectuosament per diferenciar-lo de l'altre, el llarg- continuàs amb una molèstia que havia aconseguit llevar-li les ganes de riure. Per aquest motiu, no aturà fins a trobar-li les llavors medicinals, que haurà de prendre en dejú amb un tassó d'aigua calenta cada matí fins a exhaurir-les, i alhora dedicar-li una ofrena per una ràpida i definitiva recuperació.

La sorpresa de Tolo Calafat va ser tan gran com el seu agraïment. «Aquest home és un cas», declarà. Als seus 30 anys, Pasang Tshiring és amb Apa Sherpa i Pertemba Sherpa, que ja en tenen prop de seixanta, un dels sirdar més joves i més respectats del camp base i, gairebé, de tota la regió de Solu-Khumbu. La seva capacitat d'organització ha estat i és una de les principals forces que empenyen l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2006» i, qui sap també, si garantia d'èxit.

Data de cim
La data de cim ja està clara, i no serà ni dia 13 ni dia 15 de maig. Tot està previst per al diumenge dia 14, amb una finestra freda amb 30 graus sota zero. Tot i que podria ser el millor dia d'ascensió, tot depèn ara que els xerpes completin els dipòsits de tendes i oxigen al camp IV (8.000 m) i que es confirmin les prediccions meteorològiques. Si el temps és bo, atacaran tots tres en grup des del coll sud. Si les condicions són dubtoses, un dels tres escaladors quedaria de reserva en el camp III (7.300 m), sobre la paret del Lhotse, per un segon intent la segona quinzena. Oli i els dos Tolos volen assegurar com sigui que algú pugi al sostre del món, el cim de l'Everest, a 8.850 metres sobre el nivell de la mar.

Ahir, els escaladors mallorquins es reuniren amb els sis membres de l'expedició polonesa a l'Everest, entre els quals es troba el rus Yura Ermachek, qui aconseguí l'any 1997 el Piolet d'Or -màxima distinció de l'esport de muntanya- per haver obert una de les vies més difícils de l'Himàlaia, la paret oest del Makalu (8.463 m). Mallorquins i polonesos tenen interessos coincidents i podrien sumar esforços per assolir el cim de la muntanya més alta de la terra per les mateixes dates.

La primera expedició filipina a l'Everest, que té el campament veí al dels illencs, disposa d'un metge molt servicial. El doctor Ted Esguerra s'oferí ahir fer una revisió gratuïta als escaladors, bàsicament una prova de saturació d'oxigen a la sang (fonamental per l'aclimatació) i una presa de la tensió arterial. Tots, llevat de Tolo Calafat -«aquestes coses em posen molt nerviós»-, la superaren àmpliament. Tolo Quetglas donà 88 de la primera i 112/72 de la segona, amb 79 pulsacions per segon. Quant als resultats d'Oli, foren els següents: 88, 120/84 i 96 pulsacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.