algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

Tanmateix, la muntanya és a la vista de tots

Els escaladors mallorquins ja fan plans d'atac al cim amb el 13 de maig en el punt de mira

Intentar relaxar-se i no mirar la muntanya és pràcticament impossible, sobretot quan tothom hi té els ulls posats i es passa el dia dissenyant les seves pròpies estratègies. Així, els expedicionaris mallorquins ja han començat a fer els seus propis plans d'atac al cim, ara mateix amb el 13 de maig en el punt de mira. I és que de dissabte a vuit dies canviarà la lluna i els xerpes vaticinen un canvi d'un temps que, ara per ara, és bo i millora. Per tant, no s'hi val a badar.

Oli i els dos Tolos han iniciat aquest matí un ascens de tres dies fins al camp 3, ubicat sobre la paret del Lhotse a devers 7.300 metres. La idea és completar el procés d'aclimatació i estar preparats per quan arribi el moment d'anar al cim. Dissabte tornaran al camp base per descansar, inicialment, tres dies. Sembla que les prediccions meteorològiques consultades pels illencs donen com a probables dies de cim entre el 10 i el 15 de maig. Una primera finestra s'obre davant els seus ulls.

La tensió comença a palpar-se en el campament de l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2006». Tolo Calafat i Oli són els que es mostren més impacients, mentre que Tolo Quetglas intenta asserenar els ànims i centrar els objectius del grup a més curt termini. «Ara hem d'arribar al camp 3, passar una nit i tornar. Després ja veurem què feim en funció del temps i del nostre estat físic», comentà Quetglas.

L'escalador lleonès Jesús Calleja i el mallorquí Joan Antoni Olivieri «Oli» dedicaren tot el matí d'ahir a recórrer algunes de les principals expedicions que esperen al base per fer cim a l'Everest (8.850 m) i al Lhotse (8.414 m) per tal de copsar els diferents estats d'opinió. Algunes com la xilena són insondables per problemes d'ordre intern. Els dotze membres de l'expedició volen pujar al Lhotse i el seu sirdar, Pertemba Sherpa, considera que ho han de fer abans de dia 13 de maig. Però Rodrigo, el seu cap d'expedició, vol seleccionar abans el nombre de summiters i esperar fins dia 17 per coronar la muntanya. D'altres com l'americana Ground o la suïssa Kobler & Partner estan més ben organitzades i plantegen menys problemes.

Després d'una llarga i fructífera conversa amb Mario Julen, cap de l'expedició de Kobler & Partner, els dos escaladors pogueren deduir que la majoria de grups es prepara per a la setmana que ve. Julen revelà que maneja tres prediccions meteorològiques -una de xinesa, una altra de l'exèrcit nord-americà i una darrera de suïssa- i que totes pronostiquen un descens gairebé total del vent a partir de dissabte i situen la jet-stream molt al sud del Nepal, lluny de la serralada de l'Himàlaia. Les dades serien fiables almenys fins dia 15 de maig.

El joc de la paciència podria estar a punt d'acabar i donar pas a l'acció. Tot i això, Oli i els dos Tolos saben que la precipitació pot resultar contraproduent als seus interessos. Per tant, els tres escaladors acordaren ahir mateix esperar a la seva tornada al base per decidir què fer. Tot i això, ja han donat ordres al sirdar, Pasang Tshiring, per deixar muntat el camp 4, sobre el coll sud, dimecres de la propera setmana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.