Entre 400 i 800 ciutadans (segons la Policia Local i els organitzadors) acudiren ahir a la commemoració del 75è aniversari de la II República a la plaça de Cort amb banderes tricolors i estelades.
A diferència d'altres 14 d'abril, aquest coincidia amb el Divendres Sant. A causa d'aquest fet, l'acte, convocat per la Comissió Cívica per la Commemoració del 75è aniversari de la II República, no estigué exempt de polèmica, la qual cosa, recordaven els organitzadors, «li ha donat publicitat», fins al punt que asseguraven que «agraïm a la batlessa Catalina Cirer la seva actitud».
L'Ajuntament havia decidit que els actes no es duguessin a terme sota la balconada de l'Ajuntament, que començassin mitja hora més tard que la representació del Via Crucis de Llorenç Moyà, i que no incloguessin el concert que tenia previst fer ahir la Gran Orquesta Republicana i que, finalment, tindrà lloc avui. Aquestes decisions, a més de les banderes a mig pal en senyal de dol per la commemoració de la mort de Jesús de Natzaret, feien palès que la Mallorca i l'Espanya d'ahir no són les de fa 75 anys.
Tanmateix, centenars de ciutadans, entre ells els líders dels Socialistes de Palma, del PSM, d'EU, d'Els Verds i d'ERC, eren ahir a la plaça de Cort per reviure el 14 d'abril del 1931.
Els actes començaren amb unes paraules de Margalida Capellà, presidenta de Memòria Històrica i portaveu de la comissió. Capellà comentà que «ens agradaria ser allà (assenyalant cap a l'Ajuntament), però no ens han deixat a pesar que els nostres valors són els fundacionals de l'actual democràcia». Igualment, l'activista tingué paraules d'agraïment «per a la gent que féu possible que es proclamàs la república en aquesta illa i en aquest país, i especialment pels que perderen la vida defensant-la el 1936».
A continuació, el jove republicà Salvador Oliva llegí poemes de Bertold Brecht (Elogi del deute), Salvador Espriu (Inici del càntic en el temple) i de Martí i Pol (Ara mateix), i Cristina, una aficionada a les cançons republicanes, interpretà En el pozo de María Luisa, En la plaza de mi pueblo i Grândola, vila morena amb el públic.
Posteriorment, l'escriptor Biel Mesquida i la professora Esperança Bosch llegiren el manifest demanant la dignificació de la II República. A més, dos dels protagonistes del 14 d'abril del 1931, Llorenç Noguera i Gabriel Riera, repetiren el «'Visca la República!» de fa 75 anys. Noguera afegí un missatge que féu reflexionar a més d'un sobre la divisió sindical davant el Primer de Maig. «Anau vius! Estigueu units!».
Finalment, els xeremiers Andreu Oliver i Kiko López interpretaren l'himne de Riego acompanyats dels crits del públic pronunciant «Llibertat, llibertat, llibertat!».