muy nuboso
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
24°

Castillo vol 15 milions d'euros per atendre desplaçats i immigrants

El Govern central tan sols xifra la despesa en un milió

La consellera de Salut, Aina Castillo, demanà ahir a la ministra de Sanitat, Elena Salgado, que el Ministeri pagui a Balears 15 milions del Fons de Cohesió Sanitària per la despesa que ocasionen els desplaçats nacionals, els turistes, tant estrangers com nacionals i els immigrants.

La consellera, que participà ahir a Madrid en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, afirmà que el Ministeri presentà ahir una proposta per a la regulació del Fons de Cohesió Sanitària, a la qual presentarà al·legacions ja que segons tots els estudis realitzats per tècnics de la Conselleria, la dotació per aquests motius «és totalment insuficient».

Castillo recordà que en aquests moments Balears tan sols rep el 40 per cent de les despeses sanitàries oacionades pels estrangers que visiten l'Arxipèlag. L'executiu autonòmic vol que el Fons de Cohesió es faci càrrec del cent per cent d'aquesta despesa.

L'Estat té signats una sèrie de convenis bilaterals amb els països emissors mitjançant els quals cada país es fa càrrec de la despesa sanitària que els seus ciutadans fan quan viatgen a un altre país.

Però segons un estudi realitzat que contempla els anys 2002-2005 la factura de les despeses que han ocasionat els estrangers a la sanitat balear ha pujat a 11 milions, mentre que la que han ocasionat els balears que viatgen fora tan sols fou de 3 milions, per la qual cosa Castillo reclama els 8 milions de diferència.

A més, a les al·legacions que presentarà la consellera de Salut es demanarà que es cobreixi la despesa sanitària i farmacèutica de la població immigrant, que en els darrers anys s'ha incrementat espectacularment.

Durant la reunió del Consell Interterritorial, també es va debatre la nova estratègia comuna de lluita contra el càncer de totes les comunitats autònomes, en la qual es fitxà com a principal objectiu la potenciació de la prevenció. De fet es duran a terme accions per promoure els hàbits saludables i per evitar el consum de tabac i alcohol entre els joves. També està previst que es fitxin els temps màxims d'espera per a les proves de càncer i l'ampliació de l'edat de les dones del programa preventiu de càncer de mama.

Pel que fa al tema del tabac, la consellera explicà a la ministra que el Parlament balear ha aprovat una moció per demanar la modificació de la Llei antitabac estatal, a la qual cosa Salgado manifesta que el Govern central no té cap intenció de fer «cap modificació en aquesta normativa».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.