bruma
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Educació insisteix en el model que limita el català a un terç de l'horari

No comparteix la proposta del 40% de la patronal catòlica


El director general d'Administració i Inspecció Educativa, Jaume Juan, insistí ahir a defensar el redactat actual del decret anomenat de «trilingüisme», que rebaixa la proporció d'hores impartides en català gairebé a un terç del total.

En aquest sentit, afirmà que la petició de la patronal presentada per l'Escola Catòlica, perquè sigui possible que un centre ofereixi almanco un 40% d'assignatures en català, «no entra en la nostra filosofia» i que «no acceptarem qualsevol proposta».

Així i tot, el director general considerà que l'articulat actual «no dista gaire de la proposta de l'Escola Catòlica» i manifestà que es pot arribar a qualque tipus d'acord.

El text permet arrodonir a l'alça el temps impartit en les llengües oficials quan no es pugui realitzar l'ensenyament en català, castellà i l'idioma estranger en proporcions de terços exactes. De fet, seria possible establir 8 hores en català, 8 en castellà i 7 en anglès. Així i tot, en aquest cas la proporció de temps lectiu en la llengua pròpia no arribaria ni al 35% del total.

Quant a la qüestió de qui tindrà la darrera paraula a l'hora de triar el model lingüístic, si les famílies dels alumnes o les direccions dels col·legis, el responsable educatiu assegurà que «no vull entrar en aquest conflicte, perquè crec que allò més important és arribar a un consens». L'Escola Catòlica propugna que la direcció de cada centre en tingui la darrera paraula, però consultant sempre els pares i les mares. Per contra, des d'altres àmbits s'havia defensat que les famílies es poguessin decantar per l'elecció que trobassin convenient, un parer compartit també per Juan.

Així i tot, a pesar de les divergències amb les entitats que hi han presentat al·legacions, recalcà que «ningú no s'ha oposat al foment de l'ensenyament en idiomes estrangers, i això és important».

A continuació, destacà que diverses entitats han considerat que la implantació del model trilingüe s'ha de realitzar «de manera progressiva». De fet, Juan ja reconegué fa unes setmanes que la partida inicial prevista, devers 3 milions d'euros, només permetria l'aplicació del decret en una quarantena de centres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.