La presència dels soldats de la base Europa, entre els quals es troba el gruix de l'Agrupació Balears, és constant a tota la zona de Mostar. Sempre amb col·laboració amb la Policia bòsnia, controlen les carreteres per detectar activitats il·legals, especialment el contraban. Tambe animen la poblacio civil a entregar les armes que encara té en el seu poder i les destrueixen. Se situen a les carreteres i col·laboren amb la Policia per escorcollar vehicles. Ho fan per zones on encara hi ha mines col·locades als camps dels costats que encara no han pogut ser retirades. Es calcula que a Bòsnia encara queden 460.000 mines per retirar.
La feina dels militars de base Europa és de presència, dissuasió i vigilància.
Ahir sortírem amb una patrulla de 13 homes i tres vehicles comandats pel tinent Pablo Romeu. És infanteria de marina amb base a Cadis. A la localitat de Ljubinje, al sud de Mostar, s'uniren a la Policia Local i emprengueren la carretera de Trebinje. És un lloc encara marcat per la guerra serbocroata.
Nombroses cases encara estan destruïdes, i a diferents bandes hi ha avisos de perill per la gran quantitat de mines que encara estan col·locades. És un antic front de batalla convertit ara en ruta de contraban. Aquí es trafica amb moltes coses: benzina, fusta, drogues. Els soldats es despleguen al llarg de la carretera al voltant de 200 metres i permeten a la Policia bòsnia que faci els seus controls. Aturen cotxes, demanen documentacions... aquesta és una feina quotididiana dels homes de base Europa.També fan constants crides a la població perquè entregui les armes que té amagades. «Els pares temem una altra guerra i sovint no ho fan, però els fills volen oblidar, el dia assenyalat pel comandament, acudeixen amb les armes que entreguen. A vegades són fusells, sovint són explosius...», afirma un dels membres de la patrulla. Després, les armes són destruïdes com també els explosius a llocs especials.
A la zona de Ljubinge hi ha una important presència de serbobosnis i també s'han construït esglésies ortodoxes. La frontera de Montenegro no està enfora. El perill de la guerra, del perill de les mines, s'ha passat al perill de les màfies. Se sap que a la zona, molt muntanyosa, es passa molt de contraban a lloms de mules. Però es difícil el control a aquesta zona, que un dia prengués part de la Unió Europea. També se sospita que la Policia Local no fa tot el que podria fer, però es tracta d'una sospita. De moment es conformen que tothom a la zona vegi la presència dels soldats. A només quinze metres d'allà on ahir feren el control hi ha un monument a 32 partisans de Tito morts pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Bòsnia manté viu el record de la mort mentre lluita per una vida tranquil·la i dins la legalitat.