Els 500 alumnes de l'escola de Xaplinja, situada al sud de Mostar, reberen ahir l'ajuda de material enviat pel Consell de Mallorca. En total, devers 7.000 bolígrafs, gomes d'esborrar, retoladors, plaguetes i altres articles semblants. Aquesta escola imparteix classes als infants croats en el primer pis i als musulmans a la planta baixa. També s'entregà material enviat per Bombers sense Fronteres al parc que es fa càrrec d'aquest terme municipal.
El lliurament fou dirigit pel comandant Pradillo i per diferents membres del grup CIMIC, especialitzat en la convivència entre civils i militars, entre els quals es troben el capità Campos i l'alferes Carcelén, procedents de València. Així mateix, un grup de militars experts en construcció analitzà l'estat d'aquest centre escolar per saber si serà necessari efectuar-hi reformes.
Ahir era el torn de distribuir l'ajuda enviada pel Consell, però altres organitzacions balears ja han enviat també suports. És el cas de la Banca March, la Pyme, el col·legi de Sant Josep Obrer o El Corte Inglés, a diferents punts de la zona d'acord amb les necessitats detectades.El col·legi de Xaplinja va endavant enmig de moltes mancances. Però, juntament amb això, crida l'atenció la gran divisió existent entre ambdues comunitats. Els alumnes, tots els bosnians, d'origen croat o d'origen musulmà, no comparteixen cap classe ni cap professor. L'ensenyament de la llengua i la història del país estan completament separades, però el mateix passa amb les assignatures de ciències. Només comparteixen el pati. El seu director, Hajro Cedra -croat- pren les decisions tenint sempre en compte les demandes dels professors musulmans. També l'entrega del material va ser supervisada pels responsables de les dues ètnies. Després, ells decidiran com es reparteixen entre els alumnes els bolígrafs i els quaderns.
Cedra, després d'agrair la tramesa, indicà que «encara tenim moltes necessitats, però el més important és que es va aconseguint la convicència i podem anar millorant la qualitat educativa».
Els estudiants bosnians estan familiaritzats amb la presència dels soldats espanyols. Localitzen la Península al mapa de l'escola. Ahir un d'ells aprengué a assenyalar-hi Mallorca, l'illa des d'on arribava el material didàctic.
Amb anterioritat al lliurament d'ahir, l'equip CIMIC ja havia entregat en nom de la Fundació Pyme de les Balears equips informàtics al col·legi Jova Jovanovic, al col·legi serbobosnià de Trebinje i a la Universitat de Mostar Est -musulmana-.
També el director del Parc de Bombers de Xaplinja, Hajro Cedra, rebé ahir diferents equips enviats per Bombers sese Fronteres, inclòs un vestit de neoprè per si s'han d'efectuar rescats als rius de la zona.A poc a poc, i gràcies al suport rebut, aquestes àrees rurals de Bòsnia van tirant endavant. Aquesta és una de les tasques principals de l'Agrupació Balears: relacionar-se amb la població, oferir-li convivència, ajudar els civils, encara marcats per la guerra civil, i fer-los veure que és possible mirar el futur amb optimisme. Tot i així, i com es va veure a l'escola de Xaplinja, la comunitat croata i la musulmana viuen separades més de deu anys després del final de la guerra. Però almanco els infants comparteixen material escolar, juguetes o roba d'hivern enviats des de les Balears, «terra generosa», segons es comenta en aquesta zona del cor dels Balcans.