Per les mans del doctor Oriol Bonnín ha passat la gran majoria dels pacients coronaris de les Illes dels darrers 15 anys. La seva activitat a les Balears començà a la policlínica Miramar, però des del 2002, any de la seva creació, és el cap del servei de referència de cirurgia caridíaca de l'Arxipèlag.
-Quina és la vostra valoració dels anys de feina a Son Dureta, on us féreu càrrec de la creació del primer servei de cirirgia cardíaca públic a les Illes?
-Molt bona, una de les dues etapes millors de la meva vida professional. La creació de la unitat fou un repte, però després de tres anys puc afirmar que l'evolució ha estat espectacular, ja que hem passat de no tenir res a ser una de les de referència a l'Estat i reconegudes en l'àmbit internacional.
-Sens dubte, han estat anys de molta feina i complicacions per arribar aquí?
-Sí, però ha estat la feina intensa de tot l'equip humà molt professional, no d'Oriol Bonnín. Tothom és important en el servei: no hi ha cap feina més important que l'altra. A Son Dureta, hi ha grups de metges d'altres comunitats que fan una estada curta per realitzar pràctiques amb nosaltres, sobretot per realitzar cirurgia d'aorta, en la qual el nostre equip ha aconseguit resultats importants.
-Llavors, considerau els vostres companys i equip una de les peces més importants perquè la maquinària funcioni perfecta?
-Sí, l'equip és el més important, després del malalt. El servei és una unitat multidisciplinar composta per cinc cirurgians, instrumentalistes, infermeres, cardiòlegs, anestesistes i intensivistes. Tots feim la nostra tasca i ha de quedar clar que els cirurgians no sóm «estrelles» ni hem de pretendre ser Déu, i que la nostra tasca és lluitar contra les malalties, no contra els companys.
-Estau satisfet de la feina i dels professionals de Son Dureta. Però què pensau dels pacients actuals?
-Bé, la medicina ha canviat molt aquests darrers anys; de fet ha estat impressionant, sobretot perquè ara els pacients estan més informats. Internet ha fet que els malalts coneguin millor la malaltia i hi puguis parlar d'una altra manera. Però això també té una altre cara, que a la xarxa no és tot veritat, o està manipulat, o s'hi dóna informació que podríem qualificar de terrorisme científic. Però, sense cap dubte, la comunicació entre pacient i doctor ha millorat.
-I la salut del cor dels ciutadans de les Balears, també?
-La salut cardíaca dels balears és similar a la d'altres àrees del nostre voltant, encara que molt millor que a Alemanya o als països nòrdics.
-Quin és el volum de pacients que el servei tracta anlalment?
-Si bé la unitat començà a funcionar el 2002, la feina s'hi inicià el 2003 i cada any s'ha incrementat el nombre de malalts, gairebé fins a 400.
-I la formació que reben ara els cirurgians, és prou bona?
-Des del sistema MIR hem guanyat molt en formació. Abans depenia de la vocació i del suport del mestre que tinguessis, però ara la situació ha millorat. Tanmateix, consider que se sap mai prou, perquè cada dia apareixen noves tècniques.
-Com veis el futur, finalitzareu la vostra carrera professional?
-Sí, hauria pogut partir perquè n'he tingut oportunitats, però aquí estic molt bé. Crec que no hi ha ningú imprescindible i el millor que puc dir és que, si demà deix de fer la meva tasca aquí, el servei continuarà funcionant perfectament i això m'omple d'orgull.