Escola Catòlica accepta que el català predomini en el model trilingüe

La patronal demana que es prioritzi l'idioma propi tot i la introducció de l'anglès

Mateu i Martí varen prendre posició ahir contra l'esborrany de decret redactat per la Conselleria d'Educació | Foto: J.PÉREZ.

TW
0

La principal patronal de col·legis cristians i concertats de Balears, Educació i Gestió (EIG)-Escola Catòlica, sortí ahir en defensa que el model trilingüe d'ensenyament permeti que el català sigui l'idioma predominant. Així ho va defensar l'organització davant la Comissió d'Ordenació i Innovació del Consell Escolar autonòmic i, en acabar la reunió, el seu assessor jurídic i portaveu, Marc González, davant Diari de Balears.

González explicà que «alguns centres que representam estam interessats a oferir un ensenyament trilingüe però que permeti impartir més hores en català que en castellà o en anglès». En aquest sentit, l'assessor jurídic d'EiG-Escola Catòlica anuncià que «estam treballant en aquesta línia amb la Conselleria d'Educació des de la negociació, no des de la confrontació».

El fet és que l'esborrany de decret redactat pel director general d'Inspecció i Administració Educativa, Jaume Juan, obliga les escoles que vulguin impartir assignatures en anglès a fer-ho en detriment del català i del castellà. En aquesta situació, els centres docents havien de triar entre complir el decret de mínims (que garanteix la meitat de l'ensenyament en català) o només impartir un terç de les classes en català.

La proposta d'EiG-Escola Catòlica respecta, segons González, el principi que cap llengua estrangera prevalgui sobre una oficial però que a partir d'aquí «cada centre pugui aplicar el model educatiu i lingüístic que trobi oportú».

D'altra banda, durant la reunió de la comissió, la Universitat de les Illes Balears (UIB), el sindicat STEI, la confederació d'associacions de pares i mares Coapa, i el Consell Escolar de Menorca sortiren en defensa que el model trilingüe estigui condicionat que almenys el 50% de les classes s'imparteixin en català. En aquest sentit, el secretari d'organització de l'STEI-i, Biel Caldentey, indicà que «l'esborrany contravé la llei de Normalització Lingüística» i demanà que la Conselleria elabori «un informi seriós i rigorós que estudiï els models d'altres autonomies i països».

D'altra banda, Caldentey considera que, d'acord amb les intervencions que ahir feren les diferents entitats a la comissió, «aquesta vegada pot ser que l'administració es quedi en minoria defensant l'esborrany tal com està redactat».