algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

El Consell inicia l'expedient per protegir dos molins d'aigua d'origen musulmà

Seran declarats Bé d'Interès Cultural (BIC)

A prop de la sortida del torrent d'en Roig i incrustats al penya-segat des Cos, a cala Banyalbufar, hi ha dos importants elements patrimonials que recorden el passat musulmà d'aquest municipi de la serra de Tramuntana. Es tracta de dos molins d'aigua que formaven part d'una xarxa de captació i distribució d'aigua i se'ls coneixia amb el nom de ma'ji.

Els investigadors pensen que el sistema data de la primera època de Mayurqa, després de la reconquesta realitzada per Isam al-Khawlana, el 903.

En concret, per Maria Antònia Carbonero, l'origen dema'ji de Banyalbufar està associat a l'establiment de petites comunitats tribals que practicaven una agricultura intensiva i que condicionaven el seu assentament a l'existència d'un cabal suficient d'aigua susceptible de ser canalitzada i utilitzada per al reg.

El valor patrimonial i històric dels molins ha portat el Departament de Territori del Consell de Mallorca, que dirigeix Bartomeu Vicens, a iniciar l'expedient per a la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC), la màxima protecció que atorga la Llei de patrimoni històric.

Segons consta en l'expedient del Consell, «el difícil accés als molins ha possibilitat que hagin arribat als nostres dies en un bon estat de conservació i sense modificacions perceptibles en la seva estructura».

Els dos molins estan situats a diferent altura del penya-segat, un per sota del nivell de l'altre. Aquesta peculiar ubicació no és casual, sinó que és conseqüència del desig dels seus constructors de no treure espai al cultiu en margers i, a més, per possibilitar l'aprofitament de totes les fonts i excedents d'aigua situades a la part de dalt.

L'accés als molins es realitza per una escala d'escalons estrets recentment rehabilitada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.