El tram terrestre del gasoducte, des de la seva entrada per Sant Joan de Déu fins a la central de Son Reus, passarà arran de set nuclis de població (dos de Palma -Coll d'en Rabassa i Son Ferriol- i cinc de Marratxí -Pla de na Tesa, Cas Capità, el Pont d'Inca Nou, Son Ramonell i Es Garrovers- que sumen 24.000 habitants), a més de passar per devora l'hospital de Son Llàtzer.
Endesa, com a adjudicatària del tram terrestre -Enagás, del grup Gas Natural, és l'adjudicatària del submarí-, ja ha dissenyat el traçat terrestre, de 16'5 quilòmetres.
Els estudis i els informes de seguretat realitzats per les adjudicatàries, a més de l'avaluació de risc encarregada per la Conselleria d'Energia a una empresa especialitzada, conclouen que l'alternativa de l'entrada per Sant Joan de Déu és més segura que la del dic de l'Oest. Així, quantifiquen com a «vint vegades més segura» la primera en relació amb la segona.
Aquesta major fiabilitat respondria a dos raonaments bàsics. El primer és que el traçat per Sant Joan de Déu (16'5 km) és molt més curt que les dues variants del dic de l'Oest, de gairebé 30 quilòmetres perquè, de qualsevol manera, ha d'arribar a les centrals de Son Reus i de cas Tresorer per proveir-les de gas natural. El segon argument és que la canonada pel dic de l'Oest travessaria nuclis de major densitat de població. A més, els estudis destaquen que el trajecte per Sant Joan de Déu no afecta cap ANEI ni el jaciment fossilífer del Carnatge, sinó que en passa a 65 metres de distància.
L'anàlisi de risc assenyala que «la zona de Sant Joan de Déu presenta una entrada lineal per una àrea sense trànsit de vaixells i amb poc pendent de transició entre mar i terra. El dic de l'Oest és una zona marina profunda i portuària, amb un trànsit intens de vaixells, i que implicaria més dificultats constructives».