nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
26°

Els veïns deuen a l'Ajuntament un total d'11,3 milions d'euros en tributs

L'equip de govern està considerant augmentar els recursos o bé externalitzar la recaptació

82076
Els veïns de Manacor deuen a l'Ajuntament una doblerada. Ara es vol frenar aquest deute.


La morositat a Manacor augmenta any rere any. El dia 31 de desembre de l'any 2005, els ciutadans devien a la Sala un total d'11.350.929 euros.

L'agilització del servei de cobrament és una de les assignatures pendents de l'Ajuntament des de fa anys. De fet, en la darrera reunió de l'equip de govern en la qual es fixaren els objectius primordials de totes les àrees, el regidor d'Economia i Hisenda, Rafel Nadal, exposà el de «millorar la recaptació de tributs, cosa que repercutiria en altres millores per a tots els ciutadans».

El passat dia 24, el tresorer de l'Ajuntament, Valentí Valls, acabà un estudi encarregat per conèixer la situació real en aquest àmbit. L'anàlisi conclou que el deute és excessiu i que tendeix a «empitjorar». Tant Valls com Nadal assenyalaren que «la recaptació voluntària va més o menys bé» i el que falla és «l'executiva».

Quant a la xifra d'11,3 milions d'euros, el tresorer matisà que «de moment només la podem emmarcar en una fase poc elaborada i pendent d'ajustar amb les comprovacions oportunes». Tanmateix, reconegué que el total serà molt superior al de 6,7 milions d'euros en què se xifrava la morositat l'any 2003. El motiu és que, des de 1999, s'arrossega una quantitat d'allò més elevada que augmenta en cada exercici.

Ara, un pic enllestit l'informe esmentat, la decisió és política. En aquest sentit, i d'acord amb l'estudi, Nadal assenyalà que consideren diverses possibilitats per millorar el cobrament i per posar fi al deute: dotar de més recursos tant humans com tècnics els serveis municipals o bé encomanar a una entitat externa la recaptació dels tributs. Així, una de les opcions és traspassar-la a la Comunitat Autònoma. De fet, ja se n'encarrega en una cinquantena d'ajuntaments de Mallorca.

«Ara hem de decidir quina és la solució que adoptam: és ben clar que no la podem ajornar més perquè s'ha de canviar aquesta tendència negativa i en uns mesos hem de saber quin remei hi posam», explicà el regidor d'Economia i Hisenda. En qualsevol cas, «facem el que facem, els resultats no es veuran just en un any, sinó que haurà de passar bastant de temps», va afegir.

S'ha de tenir en compte que l'elevat deute que tenen els ciutadans morosos amb el Consistori manacorí ha limitat de manera important la seva capacitat de maniobra per emprendre millores al terme municipal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.