La Comissió Insular de Patrimoni Històric informà ahir de manera favorable sobre el projecte d'un camp de golf i d'un hotel a la finca de Son Real, en el terme de Santa Margalida, i per al qual es tramita en aquests moments una declaració d'interès general que afecta prop de 900.000 metres quadrats de sòl rústic.
Tot i això, l'aprovació d'ahir inclou una sèrie de prescripcions per efectuar un control arqueològic en tota l'àrea afectada pel projecte, una zona rica en jaciments on actualment ja se n'han detectats almanco quatre.
Entre les prescripcions, hi figura la d'establir en aquests quatre jaciments descoberts un perímetre de 25 metres de radi on no es podrà efectuar cap classe d'obra. A més, i abans de l'inici de les obres, es realitzarà una prospecció en tot l'indret fixat pel projecte i se'n presentaran els resultats a la Comissió Insular de Patrimoni Històric. En el procés de remoció de terres hi haurà de ser present un tècnic qualificat, en previsió de l'aparició de noves restes susceptibles de ser conservades, i s'haurà de presentar un pla d'adequació dels enclavaments arqueològics.
Respecte d'aquests requisits, el conseller executiu d'Ordenació del Territori, Bartomeu Vicens, explicà després de la reunió de la Comissió que «ens sembla una bona salvaguarda del patrimoni de la zona, perquè se'n protegeixen els jaciments actuals, se'n cercaran de nous i es restauraran tots». En qualsevol cas, reconegué que les descobertes d'aquest tipus poden arribar a condicionar el projecte de manera que sigui impossible tirar-lo endavant. «Dependrà d'allò que es trobi perquè tot quedarà protegit», asseverà.
Els grups de l'oposició presents en la Comissió, el PSOE, el PSM i Els Verds, votaren en contra de l'informe redactat pels tècnics de Patrimoni i demanaren sense èxit que s'aturi la tramitació de l'interès general per a la construcció d'un camp de golf i d'un hotel.
Segons explicà Antoni Alorda (PSM) després de la reunió, l'actitud de l'oposició havia estat la de «demanar la paralització de la declaració d'interès general fins que no hagin conclòs tots els treballs arqueològics, per saber de ver què és allò que es pot fer. Pot succeir que es doni l'autorització al promotor el projecte i després se l'obligui a introduir-hi modificacions per les quals podria reclamar».
A més, els partits esmentats criticaren que el Consell encari no hagi tractat de la declaració de la zona com a Bé d'Interès Cultural (BIC), com demanà la plataforma Son Real no té preu, i que s'hagi donat prioritat a l'interès general. Vicens se'n defensà assegurant que «aquestes tramitacions de BIC són molt llargues i complicades».