algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
28°

Aina Moll: «Recoman a tothom que llegeixi la Llei de normalització»

L'evolució de l'ús del català els darrers 20 anys centra el debat de l'OCB

La taula rodona convocada per la delegació de l'Obra Cultural Balear (OCB) a Inca sota el títol «Vint anys de normalització lingüística» comptà amb l'assistència de la directora de la campanya de normalització entre els anys 1990 i 1995, Aina Moll. Moll recomanà a tothom la lectura de la Llei aprovada el 1986 i recordà tota la feina que l'OCB féu fins l'any 1995 en favor de la normalització. «La llei de normalització es podria aprofitar molt més. Diu, entre d'altres coses, que no estam obligats a parlar en castellà», exposà.

També hi va intervenir el director general de Política Lingüística, Joan Melià, que féu balanç dels darrers vint anys i remarcà el fet que la immigració no és negativa per a la llengua. «El 22 per cent de la població que sap parlar català no ha nascut a les Illes», digué.

Tomeu Martí, cordinador de l'OCB, explicà que «en els darrers vint anys el que hem aconseguit és que el moviment a favor de la llengua es massifiqui» i també fou crític amb la manca d'importància que l'actual Govern concedeix al català.

Joan Riera, director adjunt de Diari de Balears, indicà que «començar a escriure en català el 1996 em va fer veure que aquest fet t'obria i et tancava portes. En aquest sentit, tot i que alguns polítics et miraven amb distància, es notava que l'estimació envers la llengua catalana existia. Sempre he cregut que els pilars del català a Mallorca són sòlids». Riera explicà la seva experiència com a reporter en català en els primers anys de la publicació. «Uns dies després del naixement de DdB dimití Cristòfol Soler i entrà Jaume Matas. Vull dir que no vam néixer en el millor moment», afegí, a més de remarcar el menor interès per la llengua dels governs Matas. Explicà que la Llei de normalització s'aprovà el 1986, quan la dreta s'adonà que la llengua era també una eina econòmica, que servia per conscienciar el poble per demanar més doblers a Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.