algo de nubes
  • Màx: 18.7°
  • Mín: 8.69°
18°

La Cambra preveu 5 anys d'expansió econòmica moderada a les Balears

Apunta com a reptes mantenir la construcció i també la competitivitat turística

La Cambra de Comerç de Mallorca, Eivissa i Formentera preveu que el dinamisme del sector serveis i el manteniment de l'activitat constructora obrin un període d'expansió econòmica a les Illes, aixó sí, amb creixements «moderats» que mai arribaran al nivell dels anys 90 i que s'iniciaran enguany amb un augment del PIB del 2'4 per cent.

En aquest sentit, el professor Esteve Bardolet afegí que els reptes per consolidar el creixement passen per conservar la qualitat turística sense augmentar preus mantenint la competitivitat respecte d'altres destinacions. I en la construcció per continuar amb l'activitat però sense seguir amb el consum de territori actual.

En la presentació de les perspectives econòmiques de la Cambra, la responsable del departament d'Estudis, Catalina Barceló, advertí que Balears depèn dels seus principals mercats emissors, el Regne Unit i Alemanya. Si es consoliden els creixements d'aquests països suposaria un estímul positiu pel turisme a Balears. No obstant, alertà que una pujada en la inflació provocaria un creixement addicional de tarifes hoteleres, transport i serveis, amb una disminució d'ingressos.

La Cambra presentava també les xifres econòmiques del 2005, amb un augment del PIB que xifrà en el 2'1 per cent, millor que l'any anterior però per davall la mitjana espanyola i en els darrers llocs del rànquing de comunitats autònomes.

Tot i animar els empresaris a invertir els propers anys, Bardolet lamentà que l'economia balear creixi per sota de les seves possibilitats, ja que la població ocupada s'ha incrementat un 4'5%, fet que segons explicà hauria de suposar un augment del PIB del 4 per cent. Pel professor, això demostra la pèrdua de productivitat de l'economia.

L'evolució de les Illes mostra importants diferències. Mallorca ha crescut un 2'4%, per l'impuls de la construcció i els serveis, com ja apuntava la CAEB i el Govern. Mentrestant, Menorca i les Pitiüses ho han fet un 0'6 i un 0'8 per cent cadascuna, per sota els augments de 2004 del 0'9 i l'1'2.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.