algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Un informe conclou que la torre dels Falcons s'ha de dir de «Cala Manacor»

La denominació actual és moderna, mentre que l'escrit es remet a arxius del segle XVII

76298
La torre ha agafat el nom modern perquè està damunt la penya del Serrat des Falcons.
La polèmica està servida en el marc de les eternes i generalitzades disputes d'una zona costanera amb la ciutat a la qual pertany. Un informe del departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor ha conclòs que la coneguda com torre dels Falcons de Porto Cristo no pot dur aquesta denominació i que, segons els arxius, s'ha de denominar Torre de Cala Manacor.

El serveis culturals municipals han fet aquest informe arran d'una carta que remeté a la Sala el Grup d'Estudi de les Fortificacions Balears tot advertint que denominant la torre de defensa amb el topònim «Dels Falcons» s'incorre en un error. En la missiva, aquest grup argumenta que la fortificació ubicada a l'avinguda Joan Servera de Porto Cristo s'hauria de dir torre de Cala Manacor.

Fonts del departament de Cultura de l'Ajuntament han explicat que, com ha succeït amb altres fortificacions o elements patrimonials, la torre de defensa agafà el nom de l'accident geogràfic on està ubicada ja que, en aquest cas, es troba damunt la penya del Serralt dels Falcons. Aquest error toponímic va ser introduït a mitjans del segle XX i s'ha perllongat fins al dia d'avui.

De fet, la denominació de torre dels Falcons no apareix a cap arxiu històric. Al contrari, un cop mirats els arxius s'ha comprovat que ja els segles XVII i XVIII, la torre es denominava de Cala Manacor.

Tot plegat ha sorgit arran del projecte de remodelació de la fortificació que s'ha d'executar i de l'embelliment dels seus voltants, en un projecte inclòs en el pla d'excel·lència turística.

Al port, però, sembla que no estan d'acord a canviar el topònim i, en tot cas, estarien disposats a posar-li torre de Porto Cristo. El nom final se sabrà quan acabin les obres i s'hagin de posar indicadors, però «serà una decisió política», expliquen des de la Sala.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.