nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
23°

La caiguda de l'euro abarateix Balears fins a un 20% davant d'altres llocs

Augmenta així la competitivitat respecte a altres països mediterranis

LL.L./E.D.Palma.
Les Balears comencen el 2006 abaratint-se com a destinació turística davant els principals països que competeixen per les vacances dels europeus amb la nostra Comunitat Autònoma, segons reflecteix un estudi del Banc d'Espanya facilitat a aquest diari.

Per ser precisos, gairebé totes les monedes de les destinacions competidores de Balears s'han apreciat davant l'euro durant el 2005. Fins i tot les monedes de països mediterranis com Turquia i Egipte, és a dir, competidors directes, s'han revalorat més d'un 10% respecte a l'euro durant el passat exercici.

D'una banda, la lliura turca s'ha revalorat un 12,3% des de finals del 2004 fins a finals del 2005, ja que en l'actualitat per cada euro els bancs ofereixen prop d'1,6 noves lliures turques davant les més d'1,8 que oferien fa un any. En segon lloc, la lliura egípcia s'ha revalorat un 18% des de finals del 2004 fins a finals del 2005, ja que en l'actualitat per cada euro els bancs ofereixen prop de 6,77 lliures egípcies davant les més de 8,25 que oferien fa un any.

D'altra banda, la resta de monedes de països riberencs de la Mediterrània també s'ha revalorat entre un 0,2% i un 3,7% des de finals del 2004 fins a finals del 2005. De fet, en l'actualitat per cada euro els bancs ofereixen prop de 10,941 dirhams marroquins davant els més d'11,18 que oferien fa un any (amb una apreciació davant l'euro de la moneda alauita del 2,2%). Igualment, per cada euro els bancs ofereixen prop d'1,609 dinars tunisians davant els més d'1,634 que oferien fa un any (amb una apreciació davant l'euro de la moneda tunisina del 0,2%). Finalment, per acabar amb les principals monedes competidores a la Mediterrània, en l'actualitat per cada euro els bancs ofereixen prop de 7,37 kunes croates davant els més de 7,65 que oferien fa un any (amb una apreciació davant l'euro de la moneda adriàtica del 3,7%).

L'economista Antoni Montserrat considera que totes aquestes revaloritzacions de les monedes d'altres països respecte a l'euro són positives per a Balears des del punt de vista de la competitivitat. En aquest sentit, recorda que fa uns anys, quan la pesseta encara circulava, s'utilitzava la devalució de la moneda com a recurs per ser més competitus davant altres mercats. Tot i així, Montserrat creu que en l'actualitat l'efecte de les apreciacions de les monedes estrageres és molt millor, ja que, quan s'induïa la devaluació, aquesta provocava també increments en altres sectors, com ara els transports.

Mercats
Amb l'entrada de l'euro, les variacions monetàries entre països europeus deixaren de ser un dels factors per augmentar o disminuir la competitivitat de Balears. Ara l'atenció se centra en les destinacions competidores de la Mediterrània, que tenen uns costs molt inferiors, la qual cosa provoca que les apreciacions de les monedes ajudin a reduir les diferències de preus amb les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.