nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Socias anima a denunciar els bars que vulnerin la Llei antitabac de Madrid

Apel·la als ciutadans i amenaça de dur el Govern Matas davant els tribunals

97318
Socias no entén l'actitud del Govern balear repecte de la Llei antitabac.


El conflicte del tabac està marcant l'inici del 2006 i tot indica que encara durà coa.

«La Llei aprovada al Congrés s'ha de complir, i els que no ho facin s'hauran d'atendre a les conseqüències». El delegat del Govern, Ramon Socias, va llançar aquesta rotunda advertència a l'Executiu balear i als empresaris de restauració de les Illes. «O apliquen la normativa estatal antitabac, o acabaran als jutjats», subratllà. I és que Socias assegura que la situació que s'està produint a l'Arxipèlag «no es dóna a cap altra comunitat autònoma, ni tampoc a les governades pel Partit Popular».

El delegat acusa el Gabinet de Jaume Matas, i en concret la Conselleria de Salut, de «trencar la unitat jurídica de l'Estat». «Han passat l'arada davant el bou», sentencià. En opinió del representant de l'Administració central, la normativa aprovada per la Cambra baixa «està molt clara: els bars i restaurants que disposin de menys de 100 metres quadrats hauran d'optar entre permetre o no fumar, i aquí s'acaba el problema.

Socias considera que la Llei autonòmica planteja mesures «absurdes», com la que estableix habilitar espais de no fumadors als esmentats locals de menys de 100 metres quadrats. «Ningú no es pot creure que, a bars tan petits i sense mampares de separació, el fum no arribi a les taules dels no fumadors».

De totes maneres, tal com va reconèixer Socias, l'administració competent a l'hora de realitzar les inspeccions i d'executar les sancions és l'autonòmica, a través de la Conselleria de Salut i Consum. Aquesta circumstància provoca que l'«arma» que té la delegació de Govern per obligar l'Executiu balear a complir la normativa estatal és, efectivament, la dels tribunals. Pel que fa als incompliments dels restauradors, Socias anima els particulars que els denunciïn.

Tot i les seves advertències, el delegat del Govern confia que finalment imperi el «seny» i la consellera balear de Salut i Consum, Aina Castillo, obligui a aplicar «la llei que toca» i sancioni el que no ho faci.

Ramon Socias realitzava aquestes declaracions durant la roda de premsa que va oferir ahir per fer balanç de les inversions del Govern de Rodríguez Zapatero a les Illes durant el 2005.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.