cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Bars i restaurants de les Balears satisfets per poder seguir aplicant la Llei autonòmica en els locals

Els sector demana ajuts econòmics per poder fer les separacions físiques que imposa la normativa estatal

En el sector de restauració de les Balears l'entrada en vigor de la Llei estatal sobre el tabac, tant grans locals com petits, pràcticament no s'ha notat.

El president de restauració de Caeb, Antoni Mas, es mostrà satisfet que la consellera de Salut hagi pres la decisió que es continuï aplicant la Llei autonòmica, perquè regula el consum de tabac en els bars i restaurants i no ha suposat cap despesa, mentre que l'estatal «durà pèrdues per al sector, ja que un local de menys de 100 metres haurà de triar si és per a fumadors o per a no fumadors, mentre que amb l'autonòmica tots els locals tenen lloc destinat a no fumadors».

En aquesta situació es troben molts de restaurants de Palma, com el del Parlament. En aquest establiment, ja fa uns mesos que tan sols es pot fumar en una sala que habilitaren per a aquests clients. En els restaurants Rodeo Grill també ja fa uns mesos que tenen sales separades per a fumadors i per a no fumadors i a la porta de l'establiment avisen els clients de les dues opcions.

Dubtes
Per la seva banda, els bars de menys metres són els que més dubtes han presentat a l'hora de fer complir les lleis antitabac, però sobretot el que ha prevalgut ha estat el seny i la tranquil·litat, ja que l'experiència de la llei autonòmica que obliga a tenir una zona per a no fumadors a tots els establiments es respecta en quasi tots els locals.

El que més es veia ahir al matí era que la gent feia la seva en aquests locals. Les senyalitzacions d'espai sense fum eren visibles a quasi tots els locals, però la part per a fumadors apareixia plena de clients que, en molts de casos, eren treballadors que havíen aprofitat el cafè del matí per fer un cigarret, ara que ja esta prohibit fer-ho a la feina.

Pere, el propietari d'un petit establiment del centre de Palma, considera que la llei autonòmica és millor ja que al seu local té separats perfectament el dos espais i així no perd cap client. «Amb la llei estatal perdria els clients no fumadors perquè sense cap dubte jo, si he de triar, triaré local per a fumadors, com quasi 90 per cent dels locals com el meu». «Crec que hi ha hagut una manca total d'informació de la nova norma, i que el telèfon del Ministeri no aclareix els nostres dubtes. De fet jo encara no tenc clar si en el meu local el faig de fumadors podran entrar menors i ells tampoc m'ho varen aclarir».

Una altra reclamació del sector de restauració és que la Llei no hagi vingut acompanyada d'ajuts econòmics per fer les separacions en els locals grans o en les discoteques que obligatòriament hauran de fer, si volen tenir zones de fumadors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.