Un total de 1.866 persones van començar el passat any a Balears algun tractament per abús o dependència de substàncies psicoactives, de les quals el 26% van rebre teràpia per consum de cocaïna i el 30% van seguir un programa per deixar els opiacis.
Segons les dades del Servei d'Epidemiologia de la Conselleria de Salut, el 35% dels malalts atesos dins d'aquest programa van rebre un tractament per deixar l'alcohol, mentre que el 6 per cent va demanar ajuda per abandonar el consum de cannabis.
El 2 per cent de les persones ateses estaven enganxades a altres substàncies estimulants, entre les quals figuraven hipnòtics, sedants, tranquil·litzant i fongs al·lucinògens. Segons la Conselleria, la taxa global de tractaments per a la deshabituació del consum de substàncies psicoactives ha anat augmentant des del 1987, si bé en el cas dels opiacis el 1995 començà una disminució.
Pel que fa a la distribució geogràfica, la taxa més elevada de tractaments per deixar les drogues la van presentar les illes d'Eivissa i Formentera, on es van registrar 324 casos per 100.000 habitants. Els coeficients de Mallorca i Menorca van ser de 180 i 153 casos, respectivament.
Quant al perfil dels usuaris, el 79,4% eren homes, un percentatge que s'eleva al 85,3% en el cas de la cocaïna i que es redueix fins al 74,8 i el 68,4 per cent, respectivament, entre els consumidors d'alcohol i altres drogues.
La mitjana d'edat de les persones que van rebre les teràpies era de 35 anys, si bé el 25% dels tractaments es van subministrar a joves amb menys de 28 anys. En el cas de les teràpies per alcohol la mitjana d'edat era de 42 anys, mentre que la mitjana dels tractaments per addicció als opiacis i a la cocaïna era de 33 i 30 anys.