El Govern de les Illes Balears inaugurà ahir dos nous refugis de muntanya ubicats al terme municipal d'Escorca, a la serra de Tramuntana. Aquestes edificacions, la de sa Coma de Binifaldó i la de Lavanor a la finca pública de Mortitx, s'afegeixen a les altres que integren la xarxa de refugis de les Illes Balears, quinze en total.
El gerent de l'Institut Balear de la Natura -Ibanat-, Miquel Sintes, i el batle d'Escorca, Antoni Gómez, visitaren ahir les dues noves instal·lacions. Durant la visita, Miquel Sintes explicà que «avui -ahir per al lector- ha començat el termini perquè la gent interessada pugui efectuar les seves reserves per telèfon».
En el cas de sa Coma de Binifaldó, una petita casa de devers dotze metres quadrats construïda fa una vuitantena d'anys i amb capacitat per a dues persones, es podrà començar a utilitzar a partir del proper 1 de gener. Aquest petit edifici té xemeneia i un llenyer, taules i bancs de fusta a l'exterior, com també una farmaciola. Aviat disposarà d'inodor químic adaptat, que també s'ubicarà devora la petita edificació.
En el cas del refugi de Lavanor, que té una capacitat per a una desena de persones, el batle d'Escorca i director general de Protecció d'Espècies, Antoni Gómez, anuncià que si bé l'habitatge s'ha restaurat del tot «es mantindrà tancat al públic fins dia 30 de maig, perquè la finca de Mortitx es troba dins l'hàbitat del voltor negre, de manera que la recuperació d'aquesta l'espècie hi preval per sobre d'altres consideracions».
Gómez explicà que «coneixem l'existència de tres nius de voltor i aquesta és la temporada d'aparellament, en la qual l'au s'instal·la al nieró i necessita tranquil·litat; per tal raó, la casa de Lavanor no estarà disponible per als visitants durant aquesta època de l'any que va de l'1 de desembre al 30 de maig».
Per la seva banda, Miquel Sintes informà que «els interessats a allotjar-se en aquests o en altres refugis que n'integren la xarxa a les Illes Balears es poden posar en contacte amb el servei de reserves mitjançant el telèfon 971 51 70 70. El preu per persona i per nit és de devers quatre euros».
Amb la unificació de refugis, el Govern balear pretén que aquesta opció de conèixer el medi natural arribi al major nombre possible de persones. Així, a l'hora de les reserves, la gent que no n'hagi visitat mai cap passarà davant d'aquella que vulgui repetir l'experiència de passar un cap de setmana a muntanya, en plena natura.