nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Els hotelers auguren un col·lapse si no es posa fre a la construcció

Exceltur considera inviable l'actual model amb criteris econòmics i ambientals

79152
En els seus estudis i anàlisis, Exceltur exigeix models més assenyats de desenvolupament econòmic per garantir el futur.

B.P./E.D.Palma.
Els hotelers veuen un futur «insostenible» des del punt de vista econòmic i mediambiental si es manté l'actual model que basa el creixement en l'augment de l'oferta residencial, és a dir, en la construcció.

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi del lobby turístic Exceltur, que agrupa les principals cadenes hoteleres, elaborat per la consultora Deloitte. Si es consumen les previsions de creixement urbanístic, «es consolidaria una trama urbana al voltant del litoral difícilment compatible en moltes de zones amb les actuals activitats ludicoturístiques i amb unes repercussions socieconòmiques diferents, sense estar garantides ni les infraestructures ni la capacitat dels seus recursos naturals bàsics».

En cas que es mantingués el model actual, ens trobaríem davant «un creixement intens en places i escàs quant a la millora de la competivitat i atractiu de les destinacions».

Per contra, un canvi «permetria assolir una taxa mitjana del 2'4% del VAB (Valor Afegit Brut) per al període 2003-2015, amb un aprofitament turístic de l'oferta actual que revertiria en un major nombre d'estades i un major volum de despesa mitjana diària». A més es podria crear ocupació a un ritme del 2'3% anual.

Un escenari continuista, analitzat amb criteris ambientals, és, segons Exceltur, clarament «insostenible», ja que «en termes de consum d'aigua, energia i generació de residus suposaria un increment del 54'3% amb un molt notable impacte sobre la generació de CO2».

El lobby hoteler Exceltur lamenta que, en aquest context, la principal font de finançament dels municipis turístics continuï sent el «foment del creixement urbanístic i de la construcció, que reporta, en diversos casos, entre el 30% i el 65% del total del pressupost» dels consistoris.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.