algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
19°

Sis de cada deu joves admet que no domina tant el català com el castellà

El jovent s'identifica, sobretot, amb l'esquerra i la seva illa o localitat

Quasi sis de cada joves de les Balears, el 57'9%, reconeix que no domina tant el català com el castellà i que s'expressa millor en aquesta darrera llengua. Aquesta realitat contrasta amb el fet que només el 16'8% (1 de cada 6) s'expressa més fàcilment en català. Així ho revela un estudi de Sigma Dos elaborat per al Govern amb l'objectiu de plasmar «La Realitat Social dels Joves de les Illes Balears».

Altres dades sociolingüístiques que dóna a conèixer l'estudi són que dues terceres parts dels joves diuen que saben parlar i escriure el català. Els col·lectius que més declaren conèixer la llengua pròpia són els menors de 20 anys, els menorquins, els estudiants i els que tenen ingressos familiars alts. De fet, el 12'2% dels que viuen dins Palma i el 25'2% dels que habiten a llars amb ingressos inferios a la mitjana declaren que no coneixen el català. També els joves amb majors sentiments nacionalistes declaren escriure i parlar el català en major mesura que els que s'identifiquen més amb Espanya, encara que en aquests casos també supera el 50% els que el parlen i l'escriuen. Igualment, a mesura que les poblacions són més petites, el coneixement del català és més gran (el 81'6% dels joves que viuen en municipis de menys de 10.000 habitants l'escriuen i el parlen, davant del 66'2% dels municipis de 10.000 a 50.000 habitants i el 61'8% dels residents a Palma). Finalment, per acabar aquest capítol, la proporció de joves que saben escriure i parlar català supera el 73%, tant entre els que es posicionen a la dreta (73'3%) com entre els que s'ubiquen a l'esquerra (74'0%).

A més, l'estudi, presentat ahir per la consellera de Presidència, Rosa Puig, i pel director general de Joventut, Juan Manuel Gómez, apunta que la joventut de Balears és centre-esquerrana; comparteix un sentiment arrelat al seu poble o a la seva illa amb un de pertinença a una altra realitat, i és tolerant alhora que realista.

El treball revela també que, per exemple, se senten més identificats amb Espanya un 22'8%; un 21'1% amb el seu poble o ciutat; i un 19'3% amb la seva illa, i que un 38'2% se sent tan espanyol com de Balears.

Tot i això, en general, no els interessa la política i no tenen confiança en la majoria de les institucions (sobretot en els partits polítics i en l'Església). Malgrat tot, un 13'9% s'identifica amb l'esquerra; un 20'9% amb el centre-esquerra; un 21'6% amb el centre; i un 9'2 per cent amb la dreta o el centre-dreta, i un 34'5% no es defineix. Per acabar, en aspectes religiosos, el 56'9% es defineix com a catòlic, però d'aquests només el 9% és practicant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.