nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
20°

Tres caps de fibló sacsegen en poques hores Sóller, Capdepera i Portocolom

S'originaren dos petits focs a causa de dos llamps a prop de la carretera de Lluc

101896
El tifó de Capdepera no causà danys.

M.N./A.B./G.A. Palma.
El Centre Meteorològic no disposa de dades pròpies sobre els dos caps de fibló o trombes marines que es varen formar diumenge passat davant les costes de Capdepera, davant del far de Cala Rajada i Portocolom, i ahir al matí davant el Port de Sóller, que han causat certa preocupació entre els navegants.

El fet que el fenomen atmosfèric es formàs a la mar ha determinat l'absència de dades en terra, uns caps de fibló que sort que no varen arribar en el seu desplaçament davant la costa.

Segons informà ahir a aquest diari el cap del Centre Meteorològic a Palma, Agustí Jansà, la formació d'aquests petits tornados és més habitual durant aquesta època de l'any i van associats als niguls de tempesta sobre la superfície marina. Així mateix, tampoc no s'ha demostrat la seva vinculació directa al canvi climàtic. «És a la mar mitjana on pot causar majors danys a les embarcacions petites pel seu poder de succió», afegeixen des del centre.

Sobre això, al seu interior es generen vents d'entre 100 i 300 quilòmetres a l'hora, i el con pot assolir una altura de 1.000 metres. Ahir al matí, cap a les 08.45 hores es va formar un cap de fibló davant el Port de Sóller, que es va poder veure perfectament des de la bocana del port, on va ploure lleugerament.

El tifó continuà per a la mar fins a la zona de Formentor. Dues hores i mitja després va caure un ruixat durant uns 15 minuts a Pollença i s'originaren dos petits incendis forestals a causa de dos llamps als voltants de la carretera de Lluc.

L'Institut Balear de la Natura (Ibanat), els Bombers de Mallorca, Policia Local de Pollença i Guàrdia Civil, entre d'altres, foren alertats dels focs i es va desplaçar el personal necessari per a la seva extinció.

D'altra banda, diumenge es varen formar dos caps de fibló a les localitats de Portocolom i Capdepera. Salvament Marítim de Balears va indicar ahir que cap d'aquests dos fenòmens no causà danys a les embarcacions que navegaven per ambdues zones. L'Insitut de Meteorologia preveu per avui pluges però localment moderades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.