algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

«El dia que Jaume Matas perdi el favor de Madrid s'ha acabat, perquè darrere no hi ha res»

El cap del Lobby per la Independència, Jaume Sastre, vaticina una desfeta del PP perquè «governa contra els seus votants»

-Què és el Lobby per la Independència?
-És un grup de pressió que té com a objectiu prioritari la independència.

-Independència de què?
-La independència dels Països Catalans. El Lobby es va crear l'any 1995 per defensar els interessos dels mallorquins. Nosaltres feim un discurs que no és ètnic. Definim foraster com una persona que, al marge de l'origen o llinatges, participa en la colonització espanyola.

-Qui teniu al darrere?
-La nostra és una organització interclassista que mostra la punta d'un iceberg, Pep Palou i jo, però que compta amb una xarxa de complicitats que ens fa forts.

-Com finançau les vostres campanyes, per exemple aquesta que heu fet amb tanques per reclamar el dret de pas pel domini públic?
-Els afiliats pagam una quota cada mes i després, per a campanyes concretes, cercam finançament. En aquest cas l'hem aconseguit per subscripció popular, amb abonaments.

-Molta gent ha conegut Jaume Sastre i el Lobby pel cas de la piscina, però l'entitat té deu anys. Quines activitats heu impulsat?
-Som un grup que ens definim per anar 'en contra de'. Si som nacionalistes és perquè no ens queda altre remei i si som independentistes és perquè no tenim Estat. Si fóssim una societat normal, descolonitzada i tenguéssim un Estat, no seríem nacionalistes ni independentistes. Anam en contra de la gent que ve de fora i ens tracta com un poble colonitzat. Ens hem oposat pacíficament a la Feria de Abril, per exemple, perquè entenem que una Feria subvencionada només es pròpia d'un poble colonitzat.

-En el cas de la piscina, actuàreu instigats per algú?
-No. La decisió l'hem presa nosaltres. Aquest és un cas similar al de la Feria. Hem triat Pedro J. Ramírez perquè volíem cridar l'atenció de l'opinió pública i ho hem aconseguit. A partir d'aquí s'ha generat un debat interessantíssim sobre la Llei de costes. Ara ja es parla d'altres piscines i és fantàstic.

-En la darrera dècada l'Illa ha sofert canvis molt importants a nivell polític, econòmic i social. Vivim en una nova Mallorca?
-Si prenem com a referència el darrer segle, comprovam que mai en aquest temps no havíem tengut unes institucions d'autogovern com ara, però, paradoxalment, patim un jacobinisme madrileny brutal. El control de Madrid és bestial i d'aquí surt el PP i Jaume Matas.

-Aquesta és la principal diferència entre la situació actual i el canyellisme?
-El PP d'ara no té res a veure amb el de Cañellas. En aquell temps el PP d'aquí elegia els seus candidats i tenia un discurs propi. Cañellas era l'arròs brut, d'aquí i popular. Matas és el pàdel, el provincià enlluernat per les modes de Madrid, pel seu cap, que també juga a pàdel. És la submissió, el servilisme. Defuig el contacte amb la gent, fins i tot dels seus votants. Cañellas sabia que sense la seva gent no era res. El dia que Matas perdi el favor de Madrid, s'ha acabat perquè darrere no hi res.

-I per què el PP d'aquí perd la independència?
-Es produeix un tall generacional. Els Cañellas, Forcades o Verger tenien clar que primer era Mallorca, que les coses s'havien de decidir aquí. Els Matas, Estaràs o Flaquer són més dòcils i provincians, sobretot després de veure que havien tallat el cap al seu referent. A partir d'aquí s'imposa la llibreta blava i Aznar nomena els candidats. Aquesta gent es deu a Madrid i això crea un conflicte d'interessos amb el teixit social i econòmic del PP d'aquí. És qüestió de temps que això peti.

-Conflicte d'interessos?
-El túnel de Sóller, per exemple, va ser encarregat a una empresa d'aquí. Ara, les autopistes les fan empreses de Madrid. Tot passa per la llotja del Santiago Bernabéu. A qui han posat davant d'IB3? Quina empresa posa el bus turístic de Palma? Una empresa d'Àlvarez-Cascos. És que a Mallorca no hi ha empreses per fer-ho? No hi ha periodistes per dirigir la tele o fer els programes?

-I si, com deis, cada vegada som més Espanya, té sentit parlar d'independència?
-Més que mai. Ens estan fent sentir estrangers dins ca nostra. Jo som optimista i crec que serem independents. El colonialisme genera unes contradiccions internes que acaben provocant el trencament del sistema. A Mallorca hi ha un poder econòmic que necessita controlar l'aeroport, el moll i, prest o tard, es plantarà davant el fet que les carreteres o la televisió les facin els de fora. El colonialisme no s'atura, vol ofegar la colònia, fins que arriba un moment que la gent reacciona.

-I el Pacte de Progrés, per què fracassà?
-Per manca d'experiència. Ells creien que no es podien endeutar i per això crearen l'ecotaxa. S'haurien d'haver endeutat, cam ha fet Matas, plantar cara a Madrid i posar-se els hotelers al costat. El PP, ara, s'endeuta i diu que no vol apujar imposts. El Pacte s'hauria d'haver enfrontat a Madrid i reivindicar un tracte digne. Esper que aprenguin la lliçó.

-Creis que tindran una segona oportunitat?
-Clar. El PP està en una situació insostenible. Fracassarà perquè Matas es deu a Madrid i està governant en contra dels interessos dels seus. És una qüestió econòmica. En la construcció de les carreteres i de la tele o quan permet el tot inclòs, el PP fa mal als seus votants, als seus empresaris, al seu teixit social. Matas no governa ni per al seu electorat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.