algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

Balears i Canàries faran pinya davant Zapatero en defensa del fet insular

Matas i Martín arriben avui a la Conferència de Presidents amb una estratègia conjunta

67908

Jaume Matas farà pinya amb Canàries per aconseguir més finançament de Madrid.


Els governs autonòmics de Balears i Canàries han creat un front comú per demanar a l'Executiu central que compensi els efectes que té la insularitat sobre les despeses sanitàries.

El president Jaume Matas i el seu homòleg canari, Adán Martín, traslladaran aquesta reclamació a la Conferència de Presidents, que es realitza avui mateix a la seu del Senat (Madrid) i que serà dirigida pel mateix Rodríguez Zapatero.

Ambdós governs han mantingut diferents contactes a les darreres setmanes. De fet, els seus màxims mandataris han estat diàriament comunicats per via telefònica per tal de dissenyar l'estratègia negociadora que exhibiran avui.

Segons informà ahir el cap de l'Executiu balear, els dos arxipèlags de l'Estat espanyol han estat els territoris on més s'ha incrementat la població durant els darrers anys. A més, Matas advertí que Madrid ha de reconèixer «de manera molt important el fet insular» i «lligar-lo» a l'aportació de recursos per a la sanitat.

En opinió de Matas, si no es veuen compensades les mancances que es deriven de la insularitat, Balears no rebrà els 120 milions anuals que reivindica el Consolat. I és que aquesta és la xifra de referència que ha posat damunt la taula el conseller balear d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor.

Matas i Martín entraran a la reunió de la II Conferència de Presidents amb una declaració conjunta que ahir mateix presentaren. El document al·ludeix als problemes comuns de Balears i Canàries, «derivats de la característica pluriinsular i del fet de ser comunitats receptores de població immigrant i destinacions turístiques de referència en el conjunt d'Espanya». Aquests factors, continua la declaració, «provoquen que les administracions d'ambdues autonomies hagin de fer front a una despesa addicional en matèria sanitària «que no es dóna en cap altra comunitat».

En aquest sentit, Jaume Matas i Adán Martín «s'han compromès a realitzar tots els esforços necessaris» per garantir la igualtat de drets dels ciutadans de les seves comunitats amb la resta de l'Estat espanyol.

L'escrit recorda que als darrers mesos Balears i Canàries han fet feina, «intensament i de manera conjunta», tant en el Grup de Treball d'Anàlisi de la despesa sanitària com en el Consell de Política Fiscal i Financera perquè el Govern de l'Estat reconegui l'esforç realitzat pels arxipèlags. La declaració també recorda que Balears i Canàries són Zones Estratègiques Sanitàries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.