algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Alcaraz: «Tot el que està passant enforteix socialment ETA, que tornarà a matar d'aquí uns anys»

El president de l'Associació de Víctimes del Terrorisme defensa la cadena perpètua com a fórmula per «protegir la societat»

Francisco José Alcaraz (Torredonjimeno -Jaén-, 1968) presideix l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) des de maig de 2004. ETA no ha perpetrat cap atemptat mortal durant el seu mandat, però aquesta circumstància no ha impedit que l'entitat que representa hagi assolit les quotes de protagonisme més elevades de la seva història. Les desavinences amb el Govern de Zapatero i el paper que ha jugat l'AVT després de la massacre de l'11-M han situat Alcaraz a la primera línia de l'actualitat.

Durant la seva primera visita a Palma, on es reunirà amb Mujeres para la Democracia, comenta des del pessimisme els darrers esdeveniments relacionats amb la seva causa.

-El final d'ETA és més a prop, com asseguren alguns polítics?
-No, perquè no hi ha cap procés de pau. Espanya no està en guerra. Tot el que està passant servirà perquè la banda s'enforteixi políticament i social. D'aquí a uns anys tornarà a la lluita armada des d'una posició avantatjosa.

-Per tant, no creieu l'organització quan insinua que ara es podrien donar les circumstàncies per deixar les armes?
-ETA només abandonarà les armes si aconsegueix el seu objectiu, que és la independència d'Euskadi, Navarra i el País Basc-francès. Només cediran si el Govern accepta les seves pretensions.

-Vós pensau que a ETA ni aigua, però a Irlanda s'ha negociat i no ha anat malament...
-Qualsevol paral·lelisme amb Irlanda és humiliant per a l'AVT. Allà, les víctimes han respost al mateix nivell que l'IRA, però nosaltres sempre hem respectat l'estat de dret.

-Advocau per la cadena perpètua, considerau que la seva aplicació dissuadiria els terroristes?
-La cadena perpètua és una forma de protegir la societat d'aquells individus que no tenen intenció de deixar de matar.

-L'AVT viu sota la sospita d'estar polititzada...
-Estam polititzats perquè som víctimes d'un projecte polític, però els membres de la directiva hem de signar una declaració jurada en què donam fe que no estam afiliats a cap partit.

-Com estan les relacions entre l'AVT i el Govern de Zapatero?
-Les negociacions s'han romput. L'Executiu socialista du a terme una estratègia d'assetjament i destrucció de l'AVT. No entenem per què el Govern fa diferència entre grups terroristes i entre distintes associacions de víctimes. A més, estan demostrant que tenen certa permissivitat respecte ETA.

-Vosaltres considerau que els nacionalismes són el bessó del terrorisme, no és una percepció massa radical?
-El nacionalisme, i ara em vull referir únicament al basc, es beneficia del terrorisme. Els nacionalistes recullen les nous de l'arbre que moven els terroristes.

-Per tant, l'actual composició del Congrés us deu provocar sensacions intenses...
-Els polítics d'ERC, EA, IU o PNB no tenen cap complex a reunir-se amb els nostres botxins a la vegada que ataquen les víctimes. Quan els veig actuar pens que, malgrat no matin, li posen el camí bastant fàcil als terroristes.

-Afirmàreu recentment que cap govern té responsabilitat davant un atemptat. Com desvinculau l'11-M de les decisions de l'expresident Aznar?.
-De la mateixa manera que l'AVT sempre ha desvinculat els atemptats de l'acció de qualsevol govern. Les morts d'ETA equivalen a cinc «11-M» i mai hem sortit al carrer per culpar ningú.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.